Grootste traditionele zeilschip in Antwerpen

Vandaag meert het Russische zeilschip STS Sedov aan in Antwerpen voor een driedaags verblijf. (voorziene aankomst 12.30 – 13.00). De Sedov is het grootste nog varende traditionele zeilschip. Deze viermaster was al eerder in Antwerpen in het kader van The Tall Ships Races.

ssimons

Het schip werd in 1921 gebouwd op een werf in Duitsland en te water gelaten onder de naam Magdalene Vinnen II. Het deed jarenlang dienst als cargoschip, werd in 1936 verkocht en onder de naam Kommodore Johnsen als cargo-opleidingschip gebruikt. In het kader van de herstelbetalingen na de Tweede Wereldoorlog werd de viermastbark door de Britten aan Rusland overgedragen. Zij herdoopten het als de Sedov, naar de Russische poolreiziger Georgy Sedov.

Het majestueuze zeilschip was achtereenvolgens een opleidingsschip van de marine, werd ingezet voor oceanografisch onderzoek waarna het ministerie van Visserij het gebruikte als opleidingsschip. Na 1981 maakte de Sedov, na een grondige renovatie, deel uit van de Baltische divisie van opleidingsschepen in Riga. In 1991 ging het van Riga naar Moermansk en werd het schip eigendom van de Technische Universiteit van Moermansk. Tegenwoordig kan men meevaren tegen betaling.

De Sedov geeft iedere liefhebber van oude zeilschepen een voorproefje van het grootse The Tall Ships Races gebeuren volgende zomer van 10 tot 13 juli. Antwerpen is voor de editie 2010 de starthaven van deze wedstrijd.

De Sedov zal vandaag rond 12.30 uur – 13.00 uur aankomen en van 16 tot 19 oktober aan de rede ter hoogte van de parking van het Noorderterras (Schelde 24) liggen.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio