Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesinstituut vreest nieuwbouw

Het Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesinstituut in Ekeren verzet zich tegen een gepland nieuwbouwproject op het Kristus-Koningplein. Eind oktober voert het actie.

jvandermosten

Voor de heraanleg van het Kristus- Koningplein in Ekeren wil het district een soort 'vierde wand' maken. Op het stuk grond tussen de Jozef De Weerdtstraat en de Alfons Jeurissenstraat staat een nieuwbouwproject gepland, met onder andere een politiebureau en ruimte voor een commerciele invulling.

Het Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesinstituut grenst nu aan het plein, en ziet het nieuwe gebouw niet zitten. "Zo'n blok zal voor ons heel veel licht wegnemen", zegt Loewie Delvou, directeur van de lagere school. "Wij juichen toe dat het plein wordt heraangelegd, want het is nu waarschijnlijk een van de lelijkste pleinen van Vlaanderen. Maar we willen niet dat er voor onze school een gebouw komt."

De lagere school en een paar kleuterklassen zitten nu een jaar of tien in het gerenoveerde schoolgebouw. "Het is mede dankzij de school dat het plein opnieuw is gaan leven omdat er veel ouders en grootouders komen", vindt Hugo Peeters, directeur van de kleuterschool. "Kinderen hebben zon, licht en ruimte nodig"

Het stuk grond van 800 vierkante meter staat nu te koop bij Vespa. De minimumprijs is vastgesteld op 750.000 euro. Op 20 november moeten de biedingen binnen zijn.

Witte en zwarte ballonnen

De directie start binnenkort met een handtekeningenactie tegen de nieuwbouw. Op 30 oktober wordt de petitie gelanceerd met een actie op het stuk grond voor de school. "We zullen witte en zwarte ballonnen oplaten. De witte staan voor het licht, de zwarte voor schaduw."

Districtsschepen van Openbare Werken Christophe Thomas (Open Vld) is verbaasd. "Ik begrijp dat de schooldirectie bezorgd is. Maar volgens mij is er een misverstand over hoe het nieuwe gebouw eruit gaat zien. Op de maquette staat een indicatie van de nieuwbouw, maar dat is helemaal geen definitief ontwerp."

Toch bevestigt Christophe Thomas wel dat het nieuwe pand ongeveer even hoog zal worden als de school en de andere gebouwen van het plein. Een precieze datum voor de heraanleg van het plein is er voorlopig nog niet.

Maaike FLOOR

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio