Leterme: "Bevolking heeft recht op waarheid rond Fortisgate"

Minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme (CD&V) reageert opgelucht op de berichten dat magistraat Henri Heimans in zijn strafonderzoek naar lekken bij het Fortisarrest tot de conclusie is gekomen dat er geen sprake was van politieke beïnvloeding.

jrosquin

Zowel toenmalig premier Yves Leterme als zijn collega op Justitie Jo Vandeurzen namen eind 2008 ontslag nadat hun kabinetten ervan werden verdacht contact te hebben gehad met rechters, in de aanloop naar het Fortisarrest. Magistraat Heimans vond na een onderzoek van acht maanden geen bewijzen voor politieke beïnvloeding.

Waarheid

Op het Radio 1-programma De Ochtend bleef Leterme nog een beetje op de vlakte. "Ik heb die bladzijde omgedraaid." Hij hoopt wel dat de volledige waarheid aan het licht komt. "Daar heeft de bevolking recht op."

"Ik kan mezelf nog elke ochtend recht in de ogen kijken in de spiegel. Ik heb me niets te verwijten", aldus Leterme. "Ik heb meteen duidelijkheid verstrekt. Ik hoop dat de magistratuur daartoe ook in staat zal zijn."

Verantwoordelijkheid nemen

Het was Ghislain Londers van Cassatie die indertijd de kat de bel aanbond. Hij krijgt een veeg uit de pan: "Hij heeft een verkeerd initiatief genomen met zeer zware gevolgen. Hij moet zijn verantwoordelijkheid nemen", zegt Leterme.