Geen bewijzen van politieke beïnvloeding in Fortis-zaak

Er zijn geen bewijzen van politieke beïnvloeding gevonden in de Fortis-zaak. Dat concludeert het Gentse hof van beroep na een onderzoek van acht maanden.

ssimons

De Fortis-zaak is de zaak rond de overheidsverkoop van Fortis aan het Franse BNP Paribas. De hele historie draait rond het lekken van informatie over het Fortis-arrest, nog voor het vonnis geveld was. Twee van de drie rechters wilden de verkoop van Fortis laten doorgaan, een ongunstige uitkomst voor de regering. De regering raakte hiervan op de hoogte

Lees ook: Leterme: "Bevolking heeft recht op waarheid rond Fortisgate"

Beroepsgeheim

Twee magistraten en één advocaat zijn in verdenking gesteld. Zij zouden hun beroepsgeheim geschonden hebben. De magistraten in kwestie zijn Christine Schurmans en Ivan Verougstraete. Zij zouden informatie hebben gelekt naar de advocaten van de staat. De in verdenking gestelde advocaat is Christian Van Buggenhout, die in de zaak de Belgische overheid vertegenwoordigde.

Kabinetsmedewerkers

Yves Leterme (toenmalig premier), Jo Vandeurzen (toenmalig minister van Justitie) en minister van Financiën Didier Reynders hebben het hof van beroep niet proberen te beïnvloeden. Het waren slechts enkele kabinetmedewerkers die poogden informatie los te weken bij de magistraten.

Het was raadsheer Henri Heimans die namens het hof van beroep het onderzoek voerde. Volgende week overhandigt hij zijn bevindingen aan het Gentse parket-generaal.