"Tandarts kiest best voor ontspannende citrusgeur"

Print
Lokeren -

Ilse Van Eetvelde adviseert over de invloed van kleuren en geuren op de mens

Om de woonkamer of vergaderzaal in een andere kleurtje te zetten is het gangbaar een kleuradviseur aan te spreken. Dat ook geur een belangrijke invloed heeft op pakweg de patiënt die in de wachtkamer van de tandarts zit is minder gekend. Op vraag van Unizo zet sociologe en interieuradviseur Ilse Van Eetvelde donderdag een boeiende boom op over de rol van geuren en kleuren op de mens.

"Ik heb een tijdlang in Zwijndrecht gewerkt, met zicht op de Schelde. Maar ik heb ook gewerkt in een afgeleefd gebouw in Brussel, dat geeft een heel ander gevoel. Die ervaringen waren bepalend om me te verdiepen in het creëren van een aangename werk- en leefomgeving. De zintuiglijke waarnemingen spelen daarbij een grote rol. Daarom heb ik mijn eigen bedrijfje The Inner Circle opgericht", begint Van Eetvelde bij het begin

Groen en rood

"Een concreet voorbeeld was de vraag om met beperkte middelen de ontvangstruimtes in het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen in te richten. Je hebt aan de ene kant de asielzoeker die gestresseerd is en aan de andere kant de ambtenaar die zich moet concentreren op het dossier. We hebben daar een groen focuspunt, een natuurfoto, opgehangen waar de asielzoeker op kijkt omdat uit onderzoek blijkt dat die kleur rust geeft. De ambtenaar kijkt op een foto met een felle kleur omdat die energie geeft. Dat zijn kleine ingrepen die toch een grote invloed hebben. Een restaurant mag zeker geen paars gebruiken want dat remt de eetlust af. Een gele deur is uitnodigender om binnen te gaan dan een witte deur, wat belangrijk kan zijn voor een werkplaats", strooit ze alvast enkele adviesjes rond.

Dat effect van kleuren geldt ook voor geuren en niet enkel in de woonomgeving. Dat kan een bepalend element zijn waarom een klant niet in winkel A maar in winkel B koopt. En dat gaat nog veel verder. "De ene geur schept een aangenaam gevoel, een andere geur zal de efficiënte opdrijven. Daar bestaat al veel wetenschappelijk onderzoek over en het is een wetenschap die volop evolueert en die ik wil verspreiden", legt Van Eetvelde uit.

De presentatie: Laat uw interieur werken, gaat door op 15 oktober om 19.30u in zaal Tybeert, Pontweg 3 in Daknam. Inschrijven kan bij drukkerij Edelweis, telefoon 09 348 38 71, e-mail naar drukkerij.edelweis@telenet.be. Info over kleur- en geuradvies op www.theinnercircle.be

Voor de lezers van de Gazet van Antwerpen geeft Ilse Van Eetvelde alvast enkele geuradviezen:

Citroengeur verhoogt de concentratie, uitermate geschikt op de werkvloer.

Pepermunt geeft een fris en wakker gevoel, goed om de ochtendfile door te komen.
Appelgeur is prettig voor iedereen, heel goed voor bijvoorbeeld een kledingzaak.
Mandarijngeur ontspant, een tip voor bij de tandarts.
Tym-olie heeft als kenmerk dat het de lucht zuivert, een eenvoudige manier om de Mexicaanse griep af te stoppen.
Lavendelolie geeft rust en werkt desinfecterend.
Met een bloemig, kruidig parfum lijkt een vrouw 6 jaar jonger en 7 procent slanker.

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio