"Ik ben een fascist en ben er trots op"

Ik ben een fascist en ben er trots op

"Ik ben een fascist en ben er trots op"

Print
“We moeten strijden voor een Europa dat toebehoort aan het blanke ras”, schreeuwt Axel Reitz meer dan honderd aanhangers toe op een extreem-rechtse avond in een zaal in Oostkamp.

Camera’s zijn meestal niet welkom op concerten van racistische en fascistische groepen, die maar al te vaak in ons land plaatsvinden. 'Koppen' kon afgelopen weekend voor één keer openlijk filmen op een bijeenkomst van het N-SA, een extreem-rechtse koepelorganisatie. De programmamakers schrokken van wat ze daar te zien en te horen kregen.

Muziek

Het is een avond met muziek en politieke speeches en voor die speeches haalt het N-SA een Duits nationaal-socialist naar België: Axel Reitz. In eigen land al veroordeeld wegens jodenhaat, wapenbezit en dragen van nazisymbolen, maar voor het N-SA is hij een eregast.

En dan is er de muziek. Vijf groepen treden op. Ze noemen zichzelf nationalistisch of radicaal-revolutionair. In de praktijk betekent dat vaak uitgesproken racistisch. Verschillende van de groepen speelden ook al op bijeenkomsten van Blood & Honour, zoals het Nederlandse Brigade M.

Swastika

De headliner is het Italiaanse Ultima Frontiera, dat bestaat uit Italianen die hun bewondering voor Mussolini niet onder stoelen of banken steken. De zanger toont de reporters de swastika op zijn arm: “We zijn er trots op dat we fascist zijn.”

Het parket van Brugge opent alvast een vooronderzoek naar de bijeenkomst in Oostkamp. Ministers Turtelboom en De Clerck pleiten bovendien voor nieuwe wetten.

Archieffoto

MEEST RECENT