Dow Jones weer boven 10.000 punten

De beursindex Dow Jones, die de koersevolutie weerspiegelt van een korf met aandelen van de belangrijkste dertig industriële bedrijven op de beurs van New York, klom woensdag opnieuw boven de 10.000 punten. Het was voor de eerste keer sinds oktober vorig jaar dat dit het geval was.

jvangeyte

Aanleiding was de publicatie van gunstig bedrijvennieuws. De bank JP Morgan Chase maakte over het derde kwartaal een nettowinst van 3,6 miljard dollar bekend. Dat was bijna zeven keer zoveel als de 527 miljoen dollar uit dezelfde periode van 2008 en aanzienlijk meer dan werd verwacht.

Ook chipsmaker Intel kon de sfeer niet bederven. De grootste producent van computerchips ter wereld, maakte ook beter dan verwachte resultaten bekend

.

Samen met nog een paar andere bedrijven zorgden ze ervoor dat de Dow Jones afklokte op 10.015,86 punten. Een winst van 1,47% tegenover dinsdag.

Eerder waren ook de Europese beurzen al hoger gegaan. Zij profiteerden onder meer van gunstige resultaten die de chemiegroep BASF bekendmaakte.

JVG