Modrikamen: "Ik wil geen tweede Dedecker worden"

"Ik wil geen tweede Dedecker worden", zegt Mischaël Modrikamen. "5% of 6% van de kiezers achter u krijgen, maar niets te zeggen hebben. Neen, ik wil doorwegen op het beleid zodat ik iets kan veranderen."

jvangeyte

De zakenadvocaat Modrikamen werd vooral beroemd door de strijd die hij voerde tegen Fortis. Voordien had hij echter ook al andere grote zaken gedaan zoals die tegen de Nationale Bank of die tegen Cera.

Nu is hij klaar voor een nieuwe fase in zijn leven. Hij gaat in de politiek. Op 26 november stelt hij zijn Parti Populaire voor, een centrumrechtse beweging. In Vlaanderen zal ze PersonenPartij heten. Of Personen Partij. Of Personenpartij. De juiste schrijfwijze is nog niet bekend, maar hij wil het letterwoord overal in België kunnen gebruiken. Want de PP wordt de eerste nieuwe Belgische partij sinds geruime tijd.

"We moeten dingen kunnen doen veranderen. Vooral in Wallonië en Brussel. Daarom moeten we sterk genoeg worden", aldus nog Modrikamen. "Maar ook op nationaal vlak. De toestand in ons land is dramatisch, maar deze regering durft geen knopen doorhakken. Er is geen visie. Kijk maar naar de begroting. We hebben een miljardentekort en wat doet men? Tien miljoen euro hier, vijf miljoen euro daar. Wat kleine dingen. Neen, dit land heeft een drastische hervorming nodig. Bijvoorbeeld door de uitgaven in de sociale zekerheid te bevriezen in plaats van een stijging van de uitgaven met 4,5%. Voorts moet het overheidsapparaat veel slanker.

Vreest u niet de zelfde weg op te gaan als Jean-Marie Dedecker? Een sterke start. En kort nadien ruzie tussen de aangetrokken politici want ze hadden geen gemeenschappelijke achtergrond.

Neen. We willen het anders doen dan lijst Dedecker. Geen onemanshow van de voorzitter. Wij moeten meerdere sterke mensen hebben. We willen ook niet alleen hameren op wat slecht is. Uiteraard zullen we dat doen, maar we willen ook alternatieven voorstellen.

U zal zich moeten aanpassen. Als advocaat ging u vaak in uw eentje het gevecht aan met grote instellingen. Straks zal u een breed draagvlak moeten zoeken om uw ideeën erdoor te krijgen.

Dat is geen probleem voor mij. In mijn zaken heb ik op het einde altijd gestreefd naar oplossingen. Kijk maar naar Cera. Toen hebben we voor de coöperanten miljarden uit de bus gehaald. Bij Fortis wou ik ook naar een oplossing. Alleen heeft men altijd geweigerd om met ons rond de tafel te gaan zitten.

***

Boek

De politieke start van Modrikamen gaat gepaard met een nieuw boek. In 'Modrikamen, recht door zee' gaat auteur Filip Michiels op zoek naar de mens achter de advocaat. Hij schetst onder meer zijn familiaal verleden met zijn Poolse grootvader die van plan was naar Cuba uit te wijken, maar die via Luxemburg in Charleroi belandt en zijn vader die er voor de socialistische vakbond gaat werken. Voorts heeft hij het over zijn engagement als advocaat en over zijn politiek project.

Het boek wordt uitgegeven door No Monkey Books en kost 18,95 euro.

Johan VAN GEYTE