"Obama is een zwakke president"

"Obama brengt de VS in gevaar. Zijn voorganger George W. Bush voerde een beleid dat een veel grotere dienst bewees aan de veiligheid en de welvaart van het land."

ssimons

Dat is de boodschap van Keep America Safe, een nieuwe beweging van vooraanstaande neoconservatieve politici. "De wereld is een veiligere plaats als Amerika vertrouwd wordt door zijn bondgenoten en gevreesd en gerespecteerd door zijn vijanden".

Keep America Safe is opgericht door het neoconservatieve zwaargewicht Bill Kristol, de uitgever van de Thee Weekly Standard, Elisabeth (Liz) Cheney, de dochter van de voormalige Amerikaanse vicepresident Dick Cheney, en Debra Burlingame, medestichter van 9/11 Families for a Safe and Strong America.

Lobbywerk

Volgens de statuten zal de beweging zich bezighouden met lobbywerk in het parlement; ze kan ook kandidaten voor politieke ambten steunen. Kandidaten met haar op de tanden, zoveel is duidelijk.

"De huidige regering lijkt te vaak onzeker, besluiteloos en niet bereid om op te komen voor Amerika, onze bondgenoten en onze belangen", klinkt het in de missiebepaling van de nieuwe groep. "Keep America Safe gelooft dat de VS alleen onze vijanden kan verslaan en onze belangen kan verdedigen vanuit een positie van sterkte."

Videoadvertenties

Keep America Safe wil opkomen voor een oppermachtig Amerikaans leger en een compromisloze strijd tegen het terrorisme. Eerst en vooral zal de nieuwe organisatie geld verzamelen om video-advertenties met haar boodschap ruimer te verspreiden. De eerste van die advertenties is te zien op de website www.keepamericasafe.com

De organisatie haalt onder meer uit tegen de juridische gelijkbehandeling van "buitenlandse terroristen en Amerikaanse staatsburgers" en veroordeelt het onderzoek naar CIA-medewerkers die terreurverdachten ondervroegen.

Obama krijgt ook kritiek voor zijn beslissing de plannen voor een antiraketschild in Polen en Tsjechië op te bergen en te bezuinigen op Defensie. Keep America Safe vindt het ook niet kunnen dat de Amerikaanse regering vrede probeert te sluiten "met onze vijanden".

"Links kan rekenen op duizenden organisaties en tientallen miljoenen om de oorlog tegen de terreur te ondermijnen", verklaarde initiatiefnemer Kristol dinsdag. "De goeden hebben ook wat hulp nodig".

PD

IPS