Turnhout stelt nieuwe Grote Markt voor (poll)

Tweehonderd geïnteresseerden kwamen dinsdagavond kijken naar het voorontwerp van wat het Salon van de Stad én het grootste terras van de Kempen moet worden.

jvandermosten

De nieuwe Grote Markt is opgedeeld in drie delen: een levendige rand, het marktplein zelf en een intieme stadstuin, leert Peter Vermeulen van ontwerpbureau Stramien ons.

Lees hieronder wat de plannen inhouden. Geef daarna je mening in onze poll!

Aan de rand

We beginnen met de rand. Tegen de gevels komt een terraszone van vier meter. Aansluitend is er drie meter ruimte voor voetgangers, gevolgd door een flexibele zone. In die strook van drie meter kan bijvoorbeeld een openbaar toilet, een fietsenstalling, bushalte, bank of een boom.

De terminus van De Lijn aan de noordzijde verdwijnt wellicht op termijn. Maar de haltes aan oost- en noordzijde blijven. Aan die kanten van de Markt overweegt het studiebureau een luifelconstructie over de flexibele zone. De volgende zes meter is voor de auto’s, bussen en fietsers.

Parking verdwijnt

Dan is er het marktplein zelf. De parking verdwijnt. In plaats daarvan komen er zitbanken aan de rand en looplijnen die uitnodigen om naar de andere kant van de markt te wandelen of fietsen. Aan de Herentalsstraat komt een fontein, gelijk met de grond, die je af en aan kan zetten. Is er een activiteit, dan kan daar een kraam staan. Is er geen, dan kunnen kinderen en volwassenen zich er kostelijk mee amuseren.

De opstelling van de zaterdagse markt en de kermis zal door de heraanleg wel wat veranderen. Op vraag van de kerkfabriek komt er vanaf het Zegeplein tot de ingang van de kerk ook een ruimte vrij voor ceremoniewagens.

Steegjes in de verf

Nu vallen ze minder hard op, maar op het Marktplein komen nog verscheidene steegjes uit, zoals de Luizenpoort en Bloemekensgang. De bedoeling is om ook die toegangen in de verf te zetten. Dat kan door met speciale belichting te werken of een naambord erboven te hangen.In de steegjes zouden fietsenstallingen kunnen komen of sanitair.

En dan is er nog de stadstuin. De hekken rond de kerktuin verdwijnen, de groenzone wordt uitgebreid en daartussen lopen wandelpaden. Die paden worden afgebakend door een zitrand, waarachter de planten, bomen en hagen zich bevinden. Vanaf 19 januari beginnen de archeologen proefputten te graven.

Planning

Vanaf 22 februari 2010 kan je niet meer parkeren op de Markt en op 3 april verhuist de zaterdagmarkt naar het Stadspark. In 2012 moet het plein af zijn.

Marian MICHIELSEN

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio