1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Bouw Holocaustmuseum start eind deze maand

De Vlaamse overheid start op maandag 26 oktober met de bouw van het nieuwe Holocaustmuseum in Mechelen. In juli 2012 gaat het open.

svanhaezendonck

Kazerne Dossin, Memoriaal, museum en documentatiecentrum over Holocaust en mensenrechten. Zo heet het nieuwe museum vlakbij de Dossinkazerne (foto) officieel. Vanuit de voormalige Oostenrijke artilleriekazerne werden tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 25.000 Joden en zigeuners naar Auschwitz gedeporteerd. "Wij mikken met dit project op 100.000 bezoekers per jaar", zegt Vlaams-minister president Kris Peeters (CD&V).

Gewezen Vlaams bouwmeester bOb van Reeth heeft de plannen voor het gebouw uitgetekend. Dat komt op de plaats van het IKA-gebouw in de Goswin de Stassartstraat. "Met de investering van 25 miljoen euro investeert Vlaanderen niet alleen in een museum, maar ook in ons stadsvernieuwingsproject voor de Tinelsite", geeft burgemeester Bart Somers (Open Vld) aan.

Kazerne Dossin moet volgens Peeters uitgroeien tot een internationale referentie. "Naast de Holocaust zal ook het bredere mensenrechtenthema aan bod komen via permanente en tijdelijke tentoonstellingen", stelt de minister-president.

Burgemeester Somers kijkt uit naar de opening. "Met dit nieuwe museum zetten we Mechelen én Vlaanderen op de wereldkaart. Mechelen komt dan op één lijn te staan met steden als Berlijn (Jüdisches Museum), Washington (United States Holocaust Memorial Museum) en Jeruzalem (Yad Vashem)."

SVH

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio