Goudprijs op nieuwe recordhoogte

Het goud heeft dinsdag een nieuwe recordprijs gehaald. Voor een ons (31,1 gram) werd meer dan 1.065 dollar neergeteld.

ghouben

Enkele weken geleden sloopte het goud, voor de tweede keer in de geschiedenis, de barrière van 1.000 dollar. Vorige week werd de klip van 1.040 dollar per ons genomen.

Er zijn meerderde verklaringen voor de stijgende goudprijs. Goud wordt verhandeld in dollar en die munt staat de laatste weken sterk onder druk. Een lagere dollar zorgt voor een hogere goudprijs uitgedrukt in dollar. Ook de hoop op een sterke herneming van de economie, vooral in landen waar goud een traditie is zoals China en Indië, steunt de goudkoers.

Stijgende vraag

De massa beleggersgeld die langs de zijlijn wacht op een rendabele bestemming, via afgeleide beleggingen zoals goudtrackers, verhoogt eveneens de goudvraag.

Inflatie?

Verder verwacht een deel van het legertje economen dat de massale geldcreatie door de nationale banken om de crisis te bestrijden zal leiden tot inflatie. Voor landen die echt met een gigantische schuld worstelen, zoals de VS, is inflatie een gemakkelijke manier om de schuld te verlichten. Al zal niemand dat openlijk toegeven.

Daartegenover staat dat volgens onderzoeksinstituten en centrale banken het risico op inflatie eigenlijk kleiner is dan op deflatie, een instorting van de prijzen.