De Crem sluit legerkazerne van Brasschaat

Minister van Defensie Pieter De Crem heeft een ingrijpend besparingsplan voor het leger bekend gemaakt. Ondermeer de kazerne Kwartier Noord en twee schietterreinen in Brasschaat gaan dicht.

ghouben

Het personeelsbestand van het Belgisch leger moet dalen van ongeveer 39.000 naar 34.000 manschappen. Over heel België zouden liefst 23 kazernes sluiten. De para's van Diest zullen verspreid worden over de kwartieren van Tielen en Flawinne.

Opvallend is dat de provincie Antwerpen versterkt wordt omdat de para’s van Tielen er manschappen van Diest en een afdeling ‘Special Forces’ bij krijgen. Ook Brasschaat groeit met een deel van Helchteren ondanks de sluiting van Kwartier Noord en een deel van de schietvelden.

Onder de getroffen kazernes zijn ook die van Haasdonk, Weelde (Ravels), Herentals, Helchteren, Sijsele en Destelbergen. Aan Franstalige kant zijn die van Bierset, Ghlin, Bastenaken, Baronville en Saive getroffen.

De afslanking van het aantal effectieven moet volgens De Crem gebeuren via het systeem van 'Vrijwillige Opschorting van Prestaties' (VOP). De minister benadrukt wel ook dat hij elk jaar ongeveer 1.300 jonge militairen wil blijven aanwerven.

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio