Ivarem plaatst eerste ondergrondse diftarcontainers

De intergemeentelijke vereniging Ivarem is maandag in Lier begonnen met het plaatsen van de eerste ondergrondse containers voor restafval. Dat gebeurde in Kroonstraat.

cvanrompaey_fr

"Op 54 locaties in Lier en Koningshooikt plaatsen we tachtig ondergrondse containers", zegt directeur Jos Boeckx. "Tijdens de eerste fase plaatsen we een betonnen bak. Enkele dagen later komt daarin een container in verzinkt staal en met een definitief deksel. De verharding wordt afgewerkt tijdens een derde fase die twee dagen in beslag neemt. In de loop van de maand december plaatsen we ten slotte de bovengrondse zuiltjes."

In zo'n ondergrondse container kan bijna vijfduizend liter afval. "We registreren elke keer wanneer iemand zijn afval hierin dumpt. Wanneer de container voor tachtig procent vol is, krijgen we daarvan automatisch een waarschuwing, zodat we container tijdig kunnen komen leegmaken", legt Boeckx uit.

Binnen de stadsvesten zijn de inwoners verplicht om vanaf 1 januari op zo'n ondergronds systeem over te schakelen. Buiten de stadsvesten mogen de meeste mensen ook voor een eigen afvalcontainer op wieltjes kiezen. "Toch kozen al bijna duizend mensen ook daar voor het ondergrondse systeem", zegt schepen van Afvalbeleid Gert Van Eester (CD&V/N-VA).

Chris VAN ROMPAEYMEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio