18-jarige amputeert eigen been met een schoffel

De 18-jarige Indonesiër Ramlan kwam na een aardbeving met zijn onderbeen klem te zitten onder een betonnen blok. Om het gebouw uit te kunnen vluchten samen met zijn collega's bouwvakkers pakte Ramlan een schoffel en begon zijn been - uiteraard zonder verdoving - te amputeren.

ghouben

De schoffel was volgens The Daily Mail te bot om zijn verbrijzelde onderbeen af te zagen of af te hakken. Ramlan was zoals zijn collega's in grote paniek, want ze bevonden zich op de zevende verdieping van een appartementsblok in aanbouw en vreesden naschokken. De aardbeving deed alles vervaarlijk daveren.

Al zijn collega's waren al weg, dus belde Ramlan met zijn intacte gsm één van hen, de 53 jarige Eman. Die kwam, vond een houtzaag en kon daarmee door het bot van Ramlan geraken. Eman wikkelde zijn shirt om de gapende wonde en snelde met Ramlan naar het ziekenhuis (foto).

De schok deed zich voor op 30 september op het Indonesische eiland Sumatra. Het gebouw waar Ramlan zijn been verloor, stond in de buurt van Padang. Bij de aardschokken zijn minstens 784 mensen omgekomen en zijn nog ongeveer 250 mensen vermist.