1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

'Afgeschreven' Mpenza velt Turken met twee goals

België heeft de interland tegen Turkije met 2-0 gewonnen. De organisatie stond er, de Rode Duivels kregen kansen en kansjes. De Turken hadden wel meer balbezit, vooral in de tweede helft hadden ze het overwicht. Maar na de reeks ontgoochelende en slechte matchen, is dit voor Dick Advocaat en voor België een resultaat dat hoopgevend is.

ghouben

Advocaat koos voor een verrassende opstelling. Op de vleugel kreeg Roland Lamah de voorkeur op Eden Hazard en in doel stond Bailly in plaats van Gillet. Ook de selectie van Mpenza deed links en rechts de wenkbrauwen fronsen, maar Mpenza illustreert dat een spits met snelheid in de benen altijd gevaarlijk is.

Advocaat krijgt dus gelijk. Ook inzake veldbezetting zat het bij de Belgen goed. Op de flanken kregen de Turken af en toe een teammaat vrijgespeeld, maar veel kansen hebben ze niet afgedwongen.

Niets dan tevreden gezichten bij de Belgen na afloop. Jan Vertonghen vatte het als volgt samen: "Een heel verschil met voordien. Er stond een blok op het veld. We speelden weer voor elkaar. De trainer spreekt ons ook aan op onze individuele fouten. Maar we mogen niet te euforisch worden, want we hebben nog niets bereikt".

Snelle Emile

Mpenza bracht de Rode Duivels al vroeg in de eerste helft op voorsprong toen hij in buitenspelpositie door mocht gaan en de bal langs Demirel in de netten deponeerde.

Nog in de eerste helft mocht Emile op een verloren bal alleen op Demirel af, maar schoot hij op de keeper. De Turken geraakten ook aan kansen. Zo kon Nihat vrij koppen, maar deed hij dat recht in de handen van Bailly.

Verder wegzakken

Toonden de Belgen in de eerste helft al niet veel initiatief, in de tweede helft zakten ze nog verder weg. De Turken mochten voor de zestien meter van Bailly bijna ongestoord combineren.

Maar veel gevaar leverde dit niet op. Tuncay kreeg een vrije kopkans maar die ging over. Verder dan een aartsgevaarlijke voorzet van Kazim en een doorsteekpas die door Mirallas in de grote rechthoek nog met een gelukje kon onderschept worden, kwamen de Turken niet.

Beste kansen

De Rode Duivels kregen nog een grote kans na een knappe dribbel en assist van Dembele, Van Buyten schoot goed op doel, maar Demirel kon de bal met het been buiten werken.

Hazard, die inkwam voor een verdienstelijke Lamah had met een schuiver bijna voor 2-0 gezorgd.

Verloren bal

Uiteindelijk was het, weer op een half verloren bal, Mpenza die zijn snelheid kon benutten, de bal voor de voeten van een Turkse verdediger wegkaapte en knap onder de Turkse keeper binnenschoof.

MEER OVER VOETBAL