Bakkersstiel weer populair in ons land

De bakkersscholen in ons land hebben dit jaar opvallend veel inschrijvingen. In de bakkerijafdeling van de Colomaplus-school in Mechelen nam het aantal studenten bijvoorbeeld toe met dertig procent.

ikerremans

Volgens Guido Devillé van Aspirant Baker, een vzw die de bakkersstiel in ons land promoot, is het bakkersberoep na enkele moeilijke jaren bezig aan een opmars.

Crisis

“In de bakkersscholen zien we het aantal leerlingen dit jaar tot 10 procent stijgen”, zegt hij. “In sommige scholen zelfs tot 30 procent. Voor het eerst sinds jaren zijn er ook weer bakkerij-afdelingen die nieuwe praktijkleerkrachten aanwerven.”

Er zijn verschillende redenen voor deze stijging. “Door de crisis eten mensen vaker thuis in plaats van op restaurant te gaan. Dit zorgt ervoor dat bakkers goede zaken doen én dat de jongeren beseffen dat ons beroep in crisistijd erg aantrekkelijk is. Daarbij komt dat het werk de laatste jaren, door het invoeren van onder meer kneedmachines, minder zwaar is geworden. Dit maakt dat jongeren een job als bakker weer interessanter vinden.”

Ook een tegemoetkoming van de overheid speelt een rol in het toenemend aantal bakkersstudenten. “De overheid geeft sinds drie jaar een subsidie voor de aankoop van studiemateriaal. Die bedraagt algauw 250 euro.”

KoVe