Sluitingsprijs én kermis: altijd goed voor straffe verhalen

“48% weet de naam van de winnaar niet, de andere 52% weet zelfs zijn eigen naam niet meer.” De Sluitingsprijs Putte-Kapellen, altijd goed voor straffe verhalen.

ikerremans

Leo Simons (60) en zijn vrouw Maria, uitbaters van dorpscafé Het Witte Paard, zijn dinsdag aan hun negentiende Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen toe. “Wij beginnen om 7u. Dan staan de eerste seingevers soms al voor de deur te wachten”, lacht Leo.

Buitendragen

“Dertien man personeel werkt tot 2u ’s morgens. Dan sluiten we, want moeten we nog opruimen. Veel mensen moeten we dan niet meer buitenzetten, eerder buitendragen. Op die dag worden er net geen honderd vaten bier getapt.”

Zat om 10u

“Den eerste is zat om 10u ’s morgens, nog voor de koers start. De polonaise is dan ook al op gang. Toch is er in die 19 jaar maar één keer gevochten. Verbroederen is het codewoord. De mensen komen van ver, veel van Oost- en West-Vlaanderen. Er waren hier in 2000 zelfs Japanners, journalisten van een tijdschrift. Het artikel met de foto’s werd me later opgestuurd. Alleen weet ik nog altijd niet wat daar in staat...”

“Natuurlijk maak je een en ander mee. Ik herinner me dat ooit, zo’n tien jaar geleden, feestvierders een botsauto op de foor hadden gepikt. Daarmee zijn ze tot aan onze toog geweest. Ze hebben daarmee trouwens alle cafés afgedaan. Hij werd later teruggevonden in de voortuin van de voorzitter (van de Sluitingsprijs, Marcel Denisse, red.). Of in ons eerste jaar stonden de middenstanders hier ’s maandags met alle dranghekken binnen. Ik heb de kraan niet opengezet tot ze buiten waren.”

En gevonden voorwerpen? “Dat gaat tot panty’s en onderbroeken. Putte is dan ook het plezantste dorp.” En nog voor de onwetenden: vorig jaar won Hans Dekkers de koers.

Christophe Matthijssens

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio