NASA laat raket inslaan op de maan

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft vrijdag met succes een onbemande sonde en een afgedankte rakettrap laten inslaan op de maan. Bedoeling van het onuitgegeven bombardement is om zekerheid te verschaffen over de vraag of er zich al dan geen water(stof) op het hemellichaam bevindt.

ikerremans

De missie startte op 18 juni, met de lancering van een Atlas-5 draagraket vanop Cape Canaveral. Vrijdagochtend werd de LCROSS losgemaakt van de raket, waarna de toestellen op eigen houtje koers zetten naar het zuiden van de maan.

Crash

Om 13.31 uur crashte de raket met een snelheid van meer dan 9.000 kilometer per uur in de krater van Cabeus, wat een stofwolk van tien kilometer hoog veroorzaakte. Daarna vloog LCROSS door de wolk, en maakte met 9 instrumenten real-time een analyse van wat tot kort daarvoor nog de bodem van de maan was geweest.

Vier minuten later sloeg ook LCROSS, precies zoals gepland, op de maan te pletter.

Waterreservoir

De inslag van de 2,2 ton raket maakte een krater van een zwembad diep en een half voetbalveld groot in Cabeus. NASA hoopte op die manier een gigantisch waterreservoir bloot te leggen, waardoor meteen een van de voorwaarden voor een permanent bemande basis op de maan ingevuld zou zijn. Het bombardement van 79 miljoen dollar werd gevolgd via satellieten, Hubble en zware telescopen.

GW