Vlaams Belang verder achteruit, Open Vld kruipt uit dal

Vlaams Belang verder achteruit, Open Vld kruipt uit dal

Vlaams Belang verder achteruit, Open Vld kruipt uit dal

Print
CD&V is nog steeds de grootste partij van Vlaanderen. En terwijl Open Vld opnieuw terrein wint, boert Vlaams Belang verder en verder achteruit. Dat blijkt uit een gezamelijke peiling van De Standaard en VRT.

Vier maanden na de Vlaamse verkiezingen van 7 juni zijn er geen grote wijzigingen gebeurd in het politieke landschap.

Verliezers

Wel opmerkelijk is dat de achteruitgang van Vlaams Belang blijft aanhouden. Moesten er nu verkiezingen zijn dan zou de partij stranden op 12,8 procent (-2,6%).

Andere verliezer is sp.a, die een teleurstellende 15 procent behaalt. De peiling werd afgenomen in de periode van 21 september tot 6 oktober, net toen de interne verdeeldheid over Frank Vandenbroucke volop woedde bij de socialisten.

LDD ten slotte blijft ter plaatse trappelen met 8,1 procent, een lichte stijging ten opzichte van de laatste verkiezingen.

Winnaars

CD&V behoudt haar absolute leiderspositie met 24,4 procent en is daarmee meteen de enige partij die de kaap van 20 procent kan overschrijden. Open Vld kruipt een beetje uit het dal en wordt weer de tweede partij van Vlaanderen (16,7%).

Ook Groen! is in opmars. Ondanks de tegenvallende verkiezingsresultaten boekt de partij in de peiling 8,5 procent van de stemmen.

N-VA op haar beurt kan haar uitstekende resultaat van 7 juni bevestigen en boekt zelfs nog een lichte winst van 13,3 naar 13,5 procent.

Kris Peeters populairste

In het lijstje van populaire politici zwaait CD&V ook de plak. Maar liefst zes van de tien namen komt uit de christendemocratische partij. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) wordt de absolute numero uno en stoot Guy Verhofstadt van de troon.

Het Open Vld-boegbeeld moet tegenwoordig ook N-VA-voorzitter Bart De Wever laten voorgaan. Frank Vandenbroucke (sp.a) blijft ondanks zijn verdwijning uit de Vlaamse regering op de vijfde plaats staan. Sp.a-voorzitster Caroline Gennez moet het ontgelden en duikt van de 17e naar de 23e plaats.

1 (2) Kris Peeters (CD&V)
2 (3) Bart De Wever (N-VA)
3 (1) Guy Verhofstadt (Open Vld)
4 (6) Herman Van Rompuy (CD&V)
5 (5) Frank Vandenbroucke (sp.a)
6 (4) Yves Leterme (CD&V)
7 (11) Stefaan De Clerck (CD&V)
8 (9) Johan Vande Lanotte (sp.a)
9 (7) Inge Vervotte (CD&V)
10 (14) Jo Vandeurzen (CD&V)

.

Nu in het nieuws