Leerlingen Sint-Michielscollege praten met Frank De Winne

Leerlingen Sint-Michielscollege praten met Frank De Winne

Leerlingen Sint-Michielscollege praten met Frank De Winne

Print
Brasschaat - Twintig scholieren van het Sint-Michielscollege in Brasschaat mochten woensdagmiddag elk een vraag stellen aan astronaut Frank De Winne. De sessie van tien minuten kostte een jaar voorbereiding. En veel zenuwen.

De school kreeg de buitenkans omdat één van de leraars lid is van een vereniging van zendamateurs, en die kon het contact leggen met het ruimtestation ISS.

Na enkele mislukte pogingen kon er woensdag rond 20 over twaalf contact worden gelegd met het ISS. De jongens en meisjes kregen ongeveer 10 minuten de tijd om hun vragen af te vuren.

POLL


Gewichtloos

Henri Mercier mocht de eerste vraag stellen. “Wat is het tofste in de ruimte?” De Winne moet geen seconde nadenken. “Het gewichtloos zijn en het kijken naar onze wondere planeet aarde.”

“Hoe gaat u naar de wc? Gaan jullie nog ruimtewandelingen maken? Hebben jullie internet? Is het eten lekker?...” De antwoorden van De Winne komen prompt. Het is duidelijk dat hij ze al gewoon is, maar hij herhaalt telkens de naam van het kind, om duidelijk te maken dat dit geen sleur is voor hem.

Vlieg

Slechts eenmaal aarzelt hij even, als Mathias Demuysae vraagt of een vlieg zou kunnen vliegen in het ruimtestation, dus in gewichtloze toestand. “Dat zou een mooi experiment zijn. Ik zou zeggen: word zelf astronaut en zoek het uit.”

Boris ROUSSEEUW

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio