Stadskas draait op voor verlieslatende Vestconcerten

Stadskas draait op voor verlieslatende Vestconcerten

Stadskas draait op voor verlieslatende Vestconcerten

Print
Lier - De vzw Divers heeft aan de stad Lier 7.000 euro gevraagd om de verliezen van de Vestconcerten te compenseren. Een vreemde gang van zaken, want de organisatoren spraken eerder van een massale opkomst.

Enkele maanden geleden besloot de gemeenteraad meerderheid tegen oppositie een subsidie van 7.000 euro in de begroting op te nemen mochten de Vestconcerten dit jaar opnieuw verlieslatend zijn.

Begin september toen de Vestconcerten en de andere Palm Parkiesconcerten voorbij waren, sprak de vzw Divers over een uitzonderlijke zomer met meer dan 400.000 bezoekers met een gemiddelde van 3.000 bezoekers per optreden. "Ook de uitgebreide bar kon steeds op veel bijval rekenen. In Vlaanderen gingen er maar liefst 5.000 flessen cava en 10.000 pakjes snoep over de toonbank", luidde het persbericht.

"De kassa rinkelde dus als nooit tevoren", zegt Jan Mortelmans (Vlaams Belang). "Daarom vroegen we aan het stadsbestuur of de in de begroting ingeschreven subsidie nu al dan niet zou worden toegekend."

Resultaat negatief

Burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open Vld) antwoordde hier dinsdag het volgende op: "Divers vzw heeft maandag 28 september de resultatenrekening van de Vestconcerten aan de stad overgemaakt. Uit de voorgelegde cijfers blijkt dat het resultaat negatief is en dat de maximaal afgesproken toelage van 7.000 euro schuldig is aan Divers vzw."

Ondertussen heeft de financiële dienst van de stad de gegevens van de vzw Divers al iets beter bestudeerd. "We hebben vragen over deze afrekening", zegt schepen van Cultuur Els Van Weert (Lier Leeft). "De afrekening blijkt niet helemaal correct te zijn, want we hebben al een tweetal fouten ontdekt. We willen van vzw Divers de correcte cijfers en meer bewijsstukken. Zolang we die niet hebben, is er geen sprake om een subsidie uit te betalen. Het uiteindelijke bedrag is volgens ons minder dan 7.000 euro."

Merkwaardig

Volgens Steven Dietvorst van de vzw Divers stuurde hij een voorontwerp van afrekening, waarin hij de verliezen van de afgelopen drie jaar optelt. Dat is merkwaardig, want in het besluit van het schepencollege lezen we dat de subsidie toegestaan wordt "ingeval er een verlies wordt geleden en dit voor 2009." Ook burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open Vld) verbaast zich hierover. "Volgens mij was het inderdaad niet de bedoeling dat de vzw Divers het verlies zou cumuleren."

Blijft de fundamentele vraag of de stad met belastinggeld een commercieel initiatief moet financieren. "We wensen de Vestconcerten in Lier te behouden", stelt Els Van Weert. "Dit is goed besteed belastinggeld, want voor 7.000 euro kan je dat nooit zelf georganiseerd krijgen."

CHRIS VAN ROMPAEY

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio