Boechout opent cultureel seizoon met dorpsfiguur Jaak

Boechout opent cultureel seizoon met dorpsfiguur Jaak

Boechout opent cultureel seizoon met dorpsfiguur Jaak

Boechout - Tijdens de Dag van het Park was het filmlokaaltje véél te klein. Wie er toen niet bij kon zijn, krijgt nu een herkansing. De documentaire van Daan Degroote over dé Jaak van Boechout is op groot scherm te zien in Theater Vooruit.

Jaak, The Movie is het ontroerende portret over Jaak Backx (60), misschien wel de bekendste figuur van Boechout. Met zijn gitaar als onafscheidelijke compagnon is hij een graag geziene gast op alle activiteiten en feestelijkheden die er in het dorp worden georganiseerd.

Alleen… Jaak heeft een verstandelijke handicap. “Zijn bovenste radarwerkjes zijn blijven stilstaan toen hij vijf was”, vertelt regisseur Daan Degroote. Degroote werkte tien jaar voor de regionale tv-zender ATV en is nu eigenaar van het productiehuis Beeldkas. “Jaak mag dan verstandelijk beperkt zijn, emotioneel is hij een reus. Zonder Jaak zou Boechout slechts een schim zijn van wat het nu is.”

Bart Peeters

Eigenlijk is Jaak afkomstig uit Niel. Maar als kleine jongen kwam hij terecht in opvangtehuis De Madonna in Boechout, in de Jansenlei. Daar stond ook het ouderlijke huis van de familie Peeters. “Ik moet ongeveer acht jaar geweest zijn toen ik Jaak leerde kennen”, weet zanger en entertainer Bart Peeters.

“Wij waren buren. Jaak was toen achttien en ik keek geweldig naar hem op. Een groot deel van mijn jeugd bracht ik dan ook met Jaak door. Als kleine jongen besefte ik helemaal niet dat er iets met Jaak aan de hand was. Integendeel, in alles wat we samen ondernamen, was hij de grotere broer. Ik was al blij dat ik zijn assistent mocht zijn. Pas rond mijn zestiende ontdekte ik dat er iets met Jaak was. Nog steeds is hij mijn boezemvriend.”

Niet beschadigen

Niet enkel de band met Bart Peeters is hecht. Jaak is onafscheidelijk verbonden met het hele dorp. De bewoners aanvaarden en respecteren hem. “En daarom was het zo moeilijk om deze documentaire te draaien”, zegt Degroote.

“We wilden Jaak zeker niet beschadigen. Na lang aarzelen legde ik mijn voorstel voor aan Bart. Hij reageerde onmiddellijk razend enthousiast. In de film volgen we Jaak een heel jaar. Alle grote evenementen die in Boechout plaatsvinden, komen aan bod. Het Sfinksfestival, de jaarmarkt, Circus Ronaldo, de Molenfeesten en natuurlijk de Narrenstoet. Overal is Jaak de eregast.”

Toch is de film veel meer dan een dorpskroniek. “Het portret van Jaak is universeel. Het is het verhaal van een gelukkig man. Een man die eeuwig kind mag zijn.” Bijna twee jaar werkte Degroote aan deze documentaire.

Patrick VAN DYCK

‘Jaak, The Movie’ is te zien in Theater Vooruit in Boechout, Sint-Bavoplein 17. Op zaterdag 10 oktober om 20.15u en zondag 11 oktober om 11u. Reservatie: 03-289.09.78, info@theatervolk.be

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio