Muyters: "35 en 72 is nog altijd 117"

Oppositiepartij Open Vld vindt de begrotingsverklaring van de Vlaamse regering op zijn minst "vaag". "Vlaanderen heeft vandaag een relanceplan nodig, en dat bouw je niet op een begroting die half op orde is en de foute keuzes bevat", aldus Open Vld-fractieleider Sven Gatz woensdag in het Vlaams parlement.

ikerremans

Partijgenoot en voormalig begrotingsminister Dirk Van Mechelen merkte zoals alle andere oppositiepartijen op dat de begrotingsverklaring, die minister-president Kris Peeters maandag voorlas, concrete cijfers miste. "We blijven met meer vragen zitten dan u antwoorden hebt gegeven", vulde Gatz aan.

'Ik kan tellen'

De fractieleider van de liberalen vindt het bovendien niet kunnen dat de ministers allemaal met verschillende cijfers uitpakken. "Een minister van begroting moet een ding kunnen en dat is rekenen." Begrotingsminister Philippe Muyters maakte daarop een zeer pijnlijk rekenfoutje.

"Ik kan tellen en ik zal blijven tellen", diende Muyters Gatz van antwoord. "117 miljoen bestaat uit 72 en 35. Voor wie kan tellen is 35 en 72 nog altijd 117" De hilariteit in het halfrond was groot.

Jobkorting

Een ander punt waarmee Open Vld en met hen ook Lijst Dedecker het absoluut oneens zijn, is de beperking van de jobkorting. "Wij waren akkoord gegaan met het selectiever maken van de jobkorting. Maar die korting decimeren van 710 miljoen tot 75 miljoen? Schaf ze dan gewoon af", zei Dirk Van Mechelen.

"Geen enkele sociale partner heeft gezegd: u mag daar niet aankomen. En ook alle partijen die bij ons gekomen zijn om eventueel in een regering te stappen, hebben dat gezegd", zei Peeters. "Ik hoop samen met u dat we, als het ooit terug goed gaat, de jobkorting terug kunnen laten stijgen."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER