Mechelen trekt Melaan door

De Mechelse gemeenteraad heeft maandagavond de eerste stap gezet om de Melaan door te trekken richting Sint-Katelijnestraat, om ze vervolgens aan te sluiten op ’t Groen Waterke.

Samen met Marleen Moriau is de aankoop van een bouwgrond afgerond. De stad heeft die grond nodig om de verlenging van de Melaan mogelijk te maken. Ook drie andere eigenaars staan positief tegenover het project.

Het is het stadsbestuur duidelijk menens met de vlietjes in het historische centrum. “In de toekomst zal Mechelen meer water in de stad hebben dan Brugge”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Projecten voor nieuwe stromen zijn in voorbereiding op de Lange Heergracht, op de hoek van de Katelijnestraat met de Zelestraat, en als het even kan op de Botermarkt. “Dat laatste project is mijn ambitie, maar plannen zijn er nog niet”, verduidelijkt Somers.

Voor de uitbreiding van de Melaan zet Mechelen er alvast vaart achter. Marleen Moriau krijgt voor een stuk bouwgrond van ruim 107 vierkante meter een vergoeding van 80.550 euro, maar de stad geeft haar ook een forfaitaire vergoeding van 300.000 euro.

Moriau wil in de A.B.-straat een kwalitatief hoogstaand project met appartementen en een parking ontwikkelen. Daarvoor heeft ze in 2008 bij de stad een plan ingediend, maar het project voor de vliet doorkruist dat project. Voor bijkomende uitgaven zoals kosten voor de architect, en minder opbrengsten omdat de flats bijvoorbeeld kleiner uitvallen, wordt Moriau nu gecompenseerd.

“Wij zitten met een vergelijkbaar probleem”, zegt Boudewijn Nobels. De man wil in de Katelijnestraat een als monument beschermd herenhuis restaureren. “Wij willen meewerken aan een project dat de stad mooier maakt, maar onze plannen mogen niet in het water vallen. Om de appartementen of kantoren in het pand te verhuren, moeten de huurders hun auto kwijtgeraken. Zo moeten wij ondergronds of in de nieuwbouwwoningen voor een garage kunnen zorgen”, legt Nobels uit.

Hij moet net als twee andere mensen met eigendommen nog rond de tafel zitten met de stad. “Mijn ouders hebben zich geëngageerd want ze zijn bereid om te verkopen, maar de vliet moet wel technisch haalbaar zijn”, stelt Eric Mispelters (foto)l. De ingebuisde vliet loopt vandaag onder de toegang tot zijn woning. “Mijn keuken zal ik moeten afbreken voor de Melaan”, zegt Mispelters nog.

De Kempense aannemer Dockx is grote voorstander. “Op de plek van Copyplan gaan wij luxeflats bouwen. Die krijgen nu zicht op het water. Dat is een serieuze meerwaarde”, geeft Marc Dockx aan.

Mechelen heeft zelfs de wil om de Melaan op termijn door te trekken tot aan ’t Groen Waterke, door de tuin van het aartsbisschoppelijk paleis, momenteel nog de residentie van kardinaal Godfried Danneels.

Sven VAN HAEZENDONCK Jan VAN DE POEL

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners