1 / 2

"Politici zullen eieren voor hun geld en voor tunnel kiezen"

Als er één persoon niet kon ontbreken in de reeks chatsessies op gva.be rond het referendum over de Lange Wapper was het wel Wim van Hees, de bezieler van vzw Ademloos.

jrosquin

Zonder hem zou het immers nooit tot een referendum zijn gekomen en zou er waarschijnlijk vandaag geen discussie bestaan over de vraag of er nu al dan niet een viaduct moet komen om de ring rond Antwerpen helemaal rond te maken.

Een selectie uit de vele vragen en antwoorden:

> Zijn er garanties dat er bij een 'neen-stem' resoluut voor het Arup/sum-tracé wordt gekozen? "Garanties zijn er niet, maar politici gaan eieren voor hun geld kiezen, indien er tenminste voldoende 'neen-stemmen' zijn. BAM zegt dat het tegen 2015 klaar zal zijn, Arup/Sum tegen 2016. BAM krijgt waarschijnlijk nog eens 3 jaar vertraging als de Raad van State zegt dat ze hun huiswerk (MER en GRUP) opnieuw moeten doen."

> Een brug is in mijn ogen gewoon mooier én veiliger dan een tunnel. "De twee tunnels, die van Arup/Sum en die van BAM zijn even veilig. BAM sluit daarna aan op een bochtig parcours met linkse inritten. Denkt u dat meer dan 100 meter brede viaducten echt een verfraaiing zullen zijn? Wilt u daar wonen? Meer dan 100.000 Antwerpenaars hebben geen keus."

> Als ik het goed begrijp bent u gewoon tegen extra verkeer. Ziet u de economische consequenties dan niet in als er niet snel werk wordt gemaakt van het project? "We zijn niet tegen extra verkeer, maar tegen extra verkeer door de dichtstbevolkte woonwijken van Vlaanderen. Bent u graag in Charleroi? Antwerpen is meer dan zijn overigens prachtige haven."

> Moet er niet eerst werk gemaakt worden van het efficiënter gebruiken van de Liefkenshoektunnel? "Groot gelijk. De Liefkenshoektunnel is het BHV aan de schelde. Vijf minuten politieke moed en het is opgelost."

> Zal het hele masterplan Antwerpen worden herbekeken als de Lange Wapper wordt weggestemd? "Dat weten wij spijtig genoeg ook niet, maar een tanker moet stil liggen voor je haar van koers doet veranderen."

Hieronder kan u de hele chatsessie herbeleven!

Doe ook mee aan de online enquête over Oosterweelverbinding

www.ademloos.be

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring