VRT en De Lijn zullen fors moeten besparen

VRT en De Lijn zullen fors moeten besparen

VRT en De Lijn zullen fors moeten besparen

Print
De VRT en De Lijn zullen de komende maanden en jaren stevig moeten besparen. De Vlaamse regering heeft zijn besparingsplannen klaar en daaruit zo volgens De Morgen blijken dat de twee autonome overheidsbedrijven aan overheidsgeld moeten inboeten.

De Vlaamse regering van Kris Peeters (CD&V) wil in 2010 zo'n 1,5 miljard euro besparen en daaraan zullen "alle openbare diensten en alle instanties in Vlaanderen moeten meewerken", aldus Peeters op 'De Ochtend' van Radio 1.

Maandagochtend wilde Peeters nog geen bedrag kwijt dat De Lijn en de VRT moeten besparen, maar volgens De Morgen zou het om respectievelijk 80 miljoen en 40 miljoen euro gaan, gespreid over twee jaar tijd.

Dienstverlening

De VRT-top benadrukt dat er de komende drie jaar al 71,5 miljoen euro moest worden en dat er daardoor al 150 minder mensen bij de VRT aan de slag zullen gaan tegen 2011. De vakbonden willen alvast niet weten van een nieuwe besparingsronde.

Bij De Lijn stellen ze dat de dienstverlening zal te lijden hebben onder nieuwe besparingen. De basismobiliteit, het stokpaardje van voormalig minister van mobiliteit Kathleen Van Brempt kan daardoor wel eens op de helling komen te staan.

Vandaag legt minister-president Peeters zijn besparingsplan voor aan het parlement.

MEEST RECENT