Tommorrowland

DJ Mystique barst van zelfvertrouwen en ambitie

DJ Mystique barst van zelfvertrouwen en ambitie

DJ Mystique barst van zelfvertrouwen en ambitie

Print
Een nieuwkomer is hij niet, maar voor DJ Mystique lijkt alles nu pas in de juiste plooi te vallen. Hij draaide op topevents als Tomorrowland en Laundry Day en is op Belgische feestjes een graag geziene gast. Met een eigen stijl en gegroeid zelfvertrouwen hoopt hij nu ook het buitenland te veroveren.

Mystique is de zoon van een Belgische moeder en een Ghanese vader, wat hem vaak de titel van Ghanese Antwerpenaar oplevert. Zelf ziet hij het belang daarvan niet echt. “Ik verloochen mijn afkomst zeker niet, maar het is geen belangrijk deel van mij”, reageert de dj. “Mijn roots hebben mijn muziek niet beïnvloed. Maar blijkbaar vinden andere mensen dat wel interessant.”

Eclectisch

De stijl van dj Mystique beschrijven, ligt nogal gevoelig. Na acht jaar wil hij uit het hokje van R&B en hiphop breken en sets brengen die diverse muziekstijlen combineren. “Doorgaans bestaat nog 30 of 40 procent van mijn sets uit hiphop of R&B”, legt Mystique uit. “Ik noem het nu liever eclectic. Het is een mix van stijlen en dat zorgt ervoor dat mijn sets aanslaan. Dat is wat hot is in België en Nederland vandaag.”

Meer dan een bewuste keuze, was de uitbreiding naar die meer eclectische stijl een natuurlijke evolutie die gepaard ging met het ouder worden. “Ik kan mij nog wel vinden in de R&B en hiphop van vroeger, maar de nieuwe lichting is kwalitatief heel hard achteruit gegaan. De boodschap in de muziek is ook veranderd. Het gaat alleen nog maar over het uiterlijk, geld verdienen en blingbling. Vroeger was ‘having a good time’ het belangrijkste, of was een tekst zelfs politiek geladen. Nu is de feel er een beetje uit.”

Internationaal gericht

De focus van Mystique ligt nu vooral internationaal. “Ik heb al een tijdje het gevoel dat België niet te klein wordt, maar te klein ìs”, zegt de dj. “Als je in België een top tien, top vijf of zelfs top drie hit hebt, stelt dat op gebied van inkomsten niks voor. Dat is de realiteit. Mijn voorbeelden zijn ook bijna allemaal buitenlanders.”

Eén van die voorbeelden is Jazzy Jeff, een dj die al enkele jaren zijn sets vult met zowel hiphop als eightiesplaten. Voorbeeld of niet, geïmponeerd is Mystique al lang niet meer. “Vroeger was ik onder de indruk als ik voor of na zo iemand een set moest brengen. Nu veel minder. Al komt dat bij Jazzy Jeff vooral omdat die altijd dezelfde sets brengt”, zegt de dj lachend. “Je pikt er natuurlijk altijd wel iets van op, maar intussen ben ik zeker genoeg van mezelf en weet ik wat ik zelf kan brengen.”

Constante vooruitgang

Mystique zette zijn studies opzij om zich op de muziek te concentreren. “Dat was zowel voor mij als mijn ouders geen evidente keuze, maar het zorgde ervoor dat ik serieus genomen werd. Ik weet dat ik daardoor constant vooruitgang moet boeken.”

Momenteel werkt dj Mystique aan een remix voor Magnus met Tom Barman. Bovendien staat er een nieuwe single én een album gepland.

© 2009 – StampMedia – Carmen Van Oers