Duffelaar maakt beeld voor Katelijnse kerk

Print
Sint-Katelijne-Waver - Beeldhouwer-schilder Paul Goossens (69) uit Duffel heeft voor de Sint-Catharinaparochie in Sint-Katelijne-Waver een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van den IJzer gemaakt.

De gemeente Sint-Katelijne-Waver herdenkt voor de 95ste keer de Slag om Dorpveld. "Speciaal voor deze gelegenheid vroeg pastoor Willy Van Ermen me om een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van den IJzer te beeldhouwen", zegt Paul Goossens. "Hij bezorgde me een tekening op basis waarvan ik het beeld gemaakt hebt. Ik heb het gebeeldhouwd in witte Franse steen, afkomstig van het altaar van de in 1985 afgebroken Sint-Catharinakerk."

"Het eindresultaat is een bas-reliëf met de beeltenis van O.-L.-Vrouw en het Kindje Jezus met aan beide zijden een soldaat beschermd onder Haar mantel. De planken van de loopgraven, de vaderlandertjes en de overstroomde IJzervlakte verwijzen duidelijk naar de Eerste Wereldoorlog. Het beeld is 85 centimeter hoog, 38 centimeter breed, 16 centimeter dik en weegt 80 kilogram. Morgen, zondag, wordt het tijdens de eucharistieviering van 10u door de pastoor gewijd", vertelt Paul Goossens.

Het is niet de eerste keer dat de Duffelaar een beeld voor de kerk in Sint-Katelijne-Waver creëert. "Ik ben begonnen met het maken van houten beelden. Toen de Sint-Catharinekerk in 1985 werd afgebroken, ben ik de pastoor gaan vragen of de witte steen van de gevels nog gebruikt zou worden. Daarmee zou ik dan stenen beelden kunnen maken. Hij stelde me voor om de witte steen van het altaar mee te nemen. Daarmee heb ik dan in 1992 een beeld van de Heilige Catharina voor de weekkapel gemaakt en in 2000 een O.-L.-Vrouwebeeld voor de Mariagaard achter de parochiezaal van Katelijne."

CHRIS VAN ROMPAEY

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio