"Saxofoon klinkt beter dan drilboor"

Saxofoon klinkt beter dan drilboor

"Saxofoon klinkt beter dan drilboor"

Print
Antwerpen - Sinds een paar weken wordt muzikant André de Laat ’s morgens uit bed gedrild. Hij snapt dat de bouwfirma zijn werk moet doen, maar vindt het raar dat muzikanten wel streng worden aangepakt.

Zelf heeft André de Laat (26) zich een paar jaar geleden al twee keer moeten verantwoorden voor de vrederechter omdat buren zijn saxofoonmuziek niet konden waarderen. Nu merkt hij dat bouwfirma’s wel heel veel lawaai mogen maken, al vanaf zeven uur ’s ochtends, en dat wringt. Alleen al omdat hij als beroepsmuzikant vaak pas rond twee uur ’s nachts kan gaan slapen.

“Ik begrijp dat die mensen op de werf in de Minderbroedersstraat hun werk doen. Maar het is wel opvallend dat lawaai van werkzaamheden getolereerd wordt. Terwijl muzikanten vaak problemen hebben als de buren maar iets horen, of als ze ’s avonds repeteren. Dan komt de politie meteen vaststellingen doen. Bij een werf blijkbaar voor zijn werk toch ook oefenen?” Een pleidooi van een muzikant voor meer verdraagzaamheid dus.

“Ik denk dat ik uit naam van meer muzikanten spreek. Ons werk is voor een groot deel thuis. Het is onrealistisch om iedere dag heen en weer te rijden naar een oefenruimte, dat kost veel tijd. En het geluid dat professionele muzikanten produceren, is toch aangenamer dan dat van een drilboor?”

André de Laat vindt dat het geluid Saxofonist André de Laat en trombonist Nick Caris. foto bert hulselmans van muziek in een culturele stad als Antwerpen moet kunnen. “Entertainment is belangrijk. Repeteren hoort daarom bij de geluiden van de stad. Net zoals verkeerslawaai.”

“Eerst bemiddelen”

Volgens de dienst Leefmilieu van de politie valt het aantal klachten over muzikanten nog mee. “Als er klachten zijn, proberen wij eerst te bemiddelen”, zegt commissaris Freddy Rottier, diensthoofd Leefmilieu.

“We geven ook gratis tips voor isolatie of andere oplossingen. Een belangrijk verschil tussen overlast van een bouwwerf en van een muzikant is dat bouwwerkzaamheden tijdelijk zijn, en vaak nuttig voor het algemeen belang. Die problemen hebben daarom minder prioriteit dan andere overlast. Een bouwwerf kun je ook niet verplaatsen, maar een muziekinstrument wel. Daar zijn speciale repetitieruimtes voor.” Als bemiddeling niet heeft geholpen, dan kan de milieupolitie voor geluidsoverlast van muzikanten een boete uitschrijven van maximaal 250 euro per overtreding.

Maaike Floor

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio