Varkens niet welkom in Scheps

Balen - Een Nederlandse varkensboer wil zijn stallen in Balen uitbreiden. De buurt is niet opgezet met de plannen omdat de boer zelf niet ter plaatse woont.

L.V. Mulders, de eigenaar van een varkensstal in de Windmolenweg in Balen heeft plannen om de oude hal om te bouwen tot een moderne varkenshouderij. Naast extra ruimte voor de dieren, wil hij een opslagtank voor acht ton zwavelzuur plaatsen, alsook opslag voor spuiwater van een chemische luchtwasser, drijfmest en stookolie.

Vooral de hoeveelheid zwavelzuur en de geurhinder boezemen de buurtbewoners angst in. Het bedrijf ligt in een woonzone en slechts op een boogscheut van een school. De toegangsweg is in slechte staat en te smal voor zwaar verkeer, volgens de mensen in Scheps. “Wat als er iets misloopt”, vragen buurtbewoners en de school zich af. “De eigenaar komt slechts sporadisch langs. Bij een eventuele lek is het onheil al geschied voor er ingegrepen kan worden.”

Studiebureau BE-Consult uit Geel verwerkt het dossier. Het verzekert dat de hinder tot een minimum wordt beperkt. “De bestaande stallen zijn verouderd”, legt zaakvoerder Bert Engelen uit. “Maar met de toepassing van hypermoderne technieken zal de site net veiliger worden en minder overlast geven, zelfs bij een uitbreiding van het aantal dieren.”

De gemeente blijft voorlopig neutraal in het dossier. “Het openbaar onderzoek loopt nog tot 5 oktober”, geeft schepen van Leefmilieu Zjeen Reynders (sp.a) mee. “Voor vragen en bezwaren kan iedereen zolang op het gemeentehuis terecht.”

Nele CAEYERS

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio