Nieuwe wissel versnelt treinverkeer

Print
Turnhout - Infrabel gaat bij het station van Herentals een wissel aanleggen die ervoor zorgt dat de inkomende trein uit Turnhout en de uitrijdende trein naar Mol niet meer op hetzelfde spoor rijden. Dat levert flinke tijdwinst op.

Automobilisten die aanschuiven aan de gesloten spooroverweg van de Olympiadelaan- Belgiëlaan in Herentals kennen het probleem al lang. Ze zien de trein vanuit Turnhout het station in rollen, maar de slagboom blijft dicht, want in het station van Herentals staat de trein naar Mol te wachten tot die van Turnhout bijna het station binnen is.

Op tegenspoor

Dat komt omdat de inkomende trein vanuit Turnhout op hetzelfde spoor (spoor 2) binnenloopt als de in het station wachtende trein naar Geel, Mol en Neerpelt. ‘Op tegenspoor’ heet dat in de spoorwegterminologie.

Pas vlak voor het station wordt de binnenlopende trein op een ander spoor geleid en kan de trein naar Neerpelt vertrekken. Die situatie zorgt altijd weer voor een lange file bij de spooroverweg aan het station.

Zomer 2010

Daar komt nu in de zomer van 2010 verandering in. Een nieuwe wissel, niet ver van de plaats waar het spoor vanuit Turnhout de spoorlijn vanuit Neepelt vervoegt, zal aan de redelijk absurde wachtsituatie een einde maken.

Met deze simpele investering worden kostbare minuten gewonnen. Dat lijkt niet veel, maar de minste vertraging in Herentals kan ervoor zorgen dat treinreizigers elders, richting Brussel een aansluiting missen.

Sorry pass

Om het leed om de aanhoudende treinmiserie in de Kempen te verzachten gaat de NMBS overigens alle abonnementhouders die opstappen in Herentals, Tielen (Kasterlee), Wolfstee, Nijlen, Kessel (Nijlen) en Bouwel (Grobbendonk) vier ‘sorry passes’ toesturen.

De abonnementhouders kunnen ze ofwel zelf gebruiken na afloop van hun abonnement of doorgeven aan familie, vrienden of kennissen. Ze zijn geldig tot eind april 2010.

Weer prijs

De NMBS verontschuldigt zich met dit wiedergutmachungsgebaar nogmaals voor de dienstverlening na de brand in het seinhuis van het station in Herentals. En dat is nodig, want begin deze week was het weer prijs op het traject naar Brussel.

Reizigers kwamen met een uur en achttien minuten vertraging aan in Brussel-Noord.

Marc HELSEN

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio