Europa haalt miljoenen bomen uit ontwikkelingslanden

Europa haalt miljoenen bomen uit ontwikkelingslanden

Europa haalt miljoenen bomen uit ontwikkelingslanden

Print
Miljoenen bomen, vooral uit de ontwikkelingslanden, worden naar Europa getransporteerd en verbrand om de doelstellingen op het gebied van 'groene energie' te halen. In de laatste twee maanden kondigden energiebedrijven alleen al in Groot-Brittannië de bouw van zes nieuwe biomassafabrieken aan.

De nieuwe centrales moeten 1.200 megawatt energie gaan produceren, energie die voornamelijk opgewekt wordt uit het verbranden van houtsnippers. In Wales wordt al gebouwd aan houtgestookte centrales voor nog eens 1.200 megawatt.

Deze centrales verbruiken jaarlijks twintig tot dertig miljoen ton hout, equivalent van minstens een miljoen hectare bos. Het hout wordt bijna allemaal geïmporteerd.

Biomassa

Europa wil voor 2020 de uitstoot van broeikasgassen, die bijdragen aan de klimaatverandering, met 20 procent terugdringen. Energie uit biobrandstoffen en biomassa speelt een belangrijke rol bij het bereiken van die doelstelling, zeggen experts.

“Biomassa is een veelbelovende sector voor energiebedrijven”, zegt Jarret Adams, woordvoerder voor Adage, een joint venture tussen het Franse kernenergiebedrijf Areva en het Amerikaanse Duke Energy.

Houtcentrale

Adage bouwt een houtcentrale in Florida, in het zuidoosten van de Verenigde Staten. De 50 megawatt-centrale is de eerste van twaalf ‘groene energiecentrales’ die in de komende zes jaar gebouwd moeten worden, zegt Adams. “Houtverbranding is volgens de Amerikaanse autoriteiten klimaatneutraal.”

Klimaatneutraal wil zeggen dat het proces om energie op te wekken door verbranding van hout, minder of evenveel CO2 uitstoot dan de hoeveelheid die door bomen geabsorbeerd wordt door fotosynthese. Er zijn echter twijfels over de juistheid van de bewering dat houtverbranding klimaatneutraal is.

JS (IPS)

.

Nu in het nieuws