Wie foutief parkeert zonder ticket riskeert twee boetes

Wie foutief parkeert zonder ticket riskeert twee boetes

Wie foutief parkeert zonder ticket riskeert twee boetes

Print
Mechelen - Wildparkeren zonder te betalen, wordt sinds kort in Mechelen streng aangepakt. De stad heeft Vinci Park toelating gegeven om zelfs dan parkeerbonnen uit te schrijven, bovenop een mogelijke verkeersboete.

Olivier Lebbink en zijn echtgenote Nicole weten er alles over. Zij waren onlangs standhouders op de Rommelmarkt der Begijnhoven. “Wij wonen in Mechelen, maar met onze kartonnen dozen kunnen wij geen drie kilometer wandelen. Onze spullen achterlaten op de stand is onmogelijk, want dan zijn we ze kwijt”, vertelt Olivier.

Pure noodzaak

Omdat er in de hele buurt geen parkeerplaats te vinden was, heeft het koppel zijn auto’s uit pure noodzaak op een verhoogde berm op de Guido Gezellelaan achtergelaten. “Door de rommelmarkt en de zaterdagmarkt was het heel erg druk in het centrum. In andere steden zoals Namen knijpt de politie dan een oogje dicht, maar in Mechelen kan dat blijkbaar niet. Daar gaan ze voor de jackpot”, sakkert Olivier.

“Op die manier jaag je bezoekers gewoon weg.” Net als zijn vrouw moet hij niet alleen vijftig euro betalen voor zijn overtreding, maar ook een retributie van vijftien euro die Vinci heeft uitgeschreven. Dat is perfect legaal zo blijkt. De stad Mechelen heeft recent haar retributiereglement aangepast.

“Nadat onder meer advies was ingewonnen bij de federale overheidsdienst mobiliteit is deze beslissing bekrachtigd door de gemeenteraad. Voordat wij met het bestraffen zijn gestart, hebben wij wel een sensibiliseringscampagne gevoerd”, stelt Wim Peeters, exploitatieverantwoordelijke van Vinci Park Mechelen.

Tarief van halve dag

Wildparkeren om een parkeerbon te ontlopen, kan door de nieuwe regelgeving dus niet meer in de Dijlestad. “In de hele betalende en blauwe zone controleren wij voertuigen, zelfs als ze niet reglementair geparkeerd staan. Als een geldige vergunning, een bewonerskaart of een parkeerticket ontbreekt, passen wij automatisch het tarief van een halve dag toe”, legt exploitatieverantwoordelijke Peeters uit.

Dat tarief bedraagt vijftien euro. Bovendien loop je ook altijd het risico dat de lokale politie je op de bon slingert. In het geval van de familie Lebbink is dat gebeurd. Zij kreeg een verkeersboete van vijftig euro per foutief geparkeerde auto in de bus. “Wij hebben in totaal een rekening van 130 euro gekregen, maar ik ben niet van plan ze te betalen”, geeft Olivier Lebbink aan.

Onderhoud met Somers

De man heeft binnenkort een onderhoud met burgemeester Bart Somers (Open Vld). “Wij rekenen op begrip, want er was echt nergens een parkeerplaats vrij. Wij nemen deel aan het sociale leven in de stad, en daarvoor worden wij afgestraft. Mechelen is geen stad om te zoenen, maar een stad om te boeten. Wij vinden dit echt overdreven, want wij hebben niemand gehinderd. Al geven wij wel toe dat het strikt gezien om een overtreding ging”, besluit Olivier Lebbink.

Sven VAN HAEZENDONCK

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio