Is Antwerpse zanger Clement Peerens Limburger of adoptiekind?

Is Antwerpse zanger Clement Peerens Limburger of adoptiekind?

Is Antwerpse zanger Clement Peerens Limburger of adoptiekind?

Print
Betekent het concert dat Clement Peerens op 3 oktober in Genk zal geven een terugkeer naar zijn roots? Volgens familiekundige Flor Geens bestaat daarover geen twijfel. Zijn opzoekingen wijzen uit dat de beruchte Antwerpse muzikant eigenlijk een Limburger is (*)

"Ik ben drie jaar geleden met pensioen gegaan", vertel de sympathieke ex-onderwijzer uit Waterschei, "en om nuttig bezig te blijven ben ik begonnen aan een stamboomonderzoek van mijn familie. Ik ben tot 1643 geraakt, bij een zekere Antonius Gerardus Geens uit Opoeteren. De Geensen zijn dus altijd in de buurt gebleven."

"Toevallig ontdekte ik in de archieven dat de kleindochter van mijn overgrootvader kort voor de oorlog is getrouwd met een zekere Peerens. Dat deed een belletje bij mij rinkelen, want de naam Peerens is heel zeldzaam. Wel, het jonge echtpaar is naar Antwerpen uitgeweken, en om een lang verhaal kort te maken: zij werden de grootouders van Clement Peerens.

"Ik heb nog verdere opzoekingen gedaan, en de grootouders langs moederskant van dhr. Peerens bleken ook Limburgers te zijn! Zijn moeders is een Heuskens, en stamt af van een Bokkenrijder die zich blijkbaar nog heeft kunnen voortplanten vooraleer hij werd opgehangen. Die 'Antwerpse' zanger heeft dus voor honderd procent Limburgs bloed in zijn aderen stromen. Leuk om weten is dat hij een verre verwant is van Regi, langs vaderskant. Vandaar waarschijnlijk zijn muzikaal talent. En langs moederskant zou hij verwant zijn met de familie Clijsters."

Nadat we hem met de feiten hadden geconfronteerd vroegen we de besnorde voorman van The Clement Peerens Explosition om een reactie. Zijn enige commentaar was dat we hem een week later mochten terugbellen. Toen had hij het volgende te vertellen.

Clement Peerens: "Deze feiten zijn volledig nieuw voor mij. Ik ben geen familiemens, en ik heb mijn grootouders niet zo goed gekend. Het enige dat ik mij van hen kan herinneren is dat ze steeds onbegrijpelijk zaten de wauwelen. Ik dacht dat ze dement waren. Maar wellicht spraken ze gewoon hun moedertaal."

Hoe was het voor u om plots te ontdekken dat u eigenlijk een Limburger bent?

"Het was een zware schok, dat kan ik u verzekeren. Vermits er nog altijd geen operatie bestaat om het Limburgerschap uit de genen te halen, moet men daar mee leren leven. Dat is een zwaar lot. Gelukkig heb ik een beroep kunnen doen om bepaalde roesverwerkende middelen om de klapt te verwerken, en zo heb ik een depressie kunnen vermijden."

Bent u inmiddels trots op uw afkomst?

"Dat gaat een beetje ver natuurlijk. Maar binnenkort treden wij op in Genk, en ik zal proberen toch wat meer respect op te brengen voor het publiek dan gewoonlijk. Bovendien moet ik zeggen dat Antwerpen toch wat in mijn achting begint te dalen, zeker met al dat gezabber over die brug. Maar och, uit welke stad of welke provincie ge komt, dat heeft totaal geen belang. Zo denk ik er tegenwoordig over."

De dag daarna hadden we Clement opnieuw aan de lijn. Hij had ons zelf gebeld, en hij klonk hoogst opgewonden. Tot een gesprek was hij niet bereid, hij hield het bij een korte mededeling.

"Ik, Clement Peerens, verklaar hierbij uitdrukkelijk dat ik niet van Limburgse afkomst ben. Ik ben namelijk op de leeftijd van zestien maanden geadopteerd. Lange tijd heb ik deze adoptie verdrongen, omdat het een traumatische ervaring betrof. Met andere woorden: ik wist van niks. Maar gisteravond schoten de gebeurtenissen van toen mij weer in hun volle helderheid te binnen: de begrafenis van mijn natuurlijke ouders, het weeshuis, de sociale werker, de rit met de taxi en uiteindelijk het warme onthaal bij het echtpaar Peerens."

"Het waren dan wel Limburgers, maar een kind van zestien maanden stelt zich nu eenmaal niet kritisch op. Dat ik mij deze dingen plots zo scherp herinner is mede te danken aan het gebruik van bewustzijnsverruimende middelen, en ik wens mijn leverancier bij deze te feliciteren voor de kwaliteit ervan. Tot slot nog dit: wie het ooit nog waagt zelfs maar te suggeren dat ik een Limburger zou zijn, heeft een dik vet proces aan zijn broek! Begrepen? Ik dank u."

Flor Geens, de man die de hele zaak aan het rollen bracht, wou op deze nieuwe informatie niet reageren vooraleer hij met zijn advocaat heeft overlegd. De geruchten dat de man onder politiebescherming staat na een dreigend telefoontje vanuit het Antwerpse wil hij bevestigen nocht ontkennen.

(*) Het zou ons niet verbazen moest dit hele artikel een grap zijn van Clement Peerens himself.

Foto Koen Bauters

.

Nu in het nieuws