Aung San Suu Kyi blij met toenadering tussen VS en Birma

Aung San Suu Kyi blij met toenadering tussen VS en Birma

Aung San Suu Kyi blij met toenadering tussen VS en Birma

Print
De Birmaanse oppositieleidster Aung San Suu Kyi is blij met het nieuws dat de VS de intrekking van enkele sancties tegenover haar land overwegen en mogelijk rechtstreeks met de junta willen praten.

Begin deze week stelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton dat de Amerikaanse politiek van isolement en sancties tegenover Birma er niet in geslaagd is om de gewenste resultaten te bereiken. Washington wil voortaan rechtstreeks praten met de militaire junta die het land leidt.

"We geloven dat sancties een belangrijk onderdeel van het beleid moeten blijven, maar ze hebben op zichzelf niet de resultaten gehaald waar we op gehoopt hadden", zei Clinton tijdens de Algmene Vergadering van de VN in New York.

Suu Kyi vindt dat goed nieuws, zegt haar advocaat, Nyan Win. "Daw Aung San Suu Kyi zei dat directe gesprekken goed zijn, maar dan wel met zowel de overheid als de oppositie".

Vrijlating

Clinton benadrukte na haar uitspraken ook meteen dat Washington de vrijlating blijft eisen van Suu Kyi, die al bijna twintig jaar onder (huis)arrest is. De VS willen ook dat Birma betekenisvolle democratische hervormingen doorvoert en een dialoog aangaat met de oppositie en etnische minderheden.

"Engagement versus sancties is een valse keuze", zei Clinton eerder dit jaar al. "Om vooruitgang te boeken moeten we beide gereedschappen gebruiken." Ook Professor Zaw Oo van de Chiang Mai Universiteit in Thailand verwelkomt de nieuwe Amerikaanse aanpak. "De sancties zijn niet voldoende om de democratie in Birma vooruit te helpen", zegt hij.

"Ze worden steeds minder effectief. Het engagement van de VS kan daar wel voor zorgen en het middenveld in Birma nieuwe energie geven, zodat het klaar is voor eventuele veranderingen in het land. Het kan er ook voor zorgen dat de militaire junta haar relatie met China op strategisch vlak herziet."

JG (IPS)

MEEST RECENT