Halssnoerdief riskeert veertig maanden cel

Mechelen - “U bent laf, want u hebt zich gericht op de zwakste schakels in de maatschappij.” Zo werd donderdag een dief door de rechter terechtgewezen.

Al enkele weken wordt Mechelen geteisterd door een halssnoerdief, die telkens oudere vrouwen hun halsketting afrukt. Niet voor het eerst doet dit fenomeen zich voor in Mechelen, blijkt nu. Want op de correctionele rechtbank in Mechelen moest Aziz N. donderdag terechtstaan voor het plegen van verscheidene soortgelijke diefstallen en handtasroven met geweld.

Van 11 tot en met 17 juli 2008 sloeg hij maar liefst acht keer toe, onder meer aan het rusthuis in de Lange Heergracht. “Daar zette hij zijn sleutels op de keel van een oudere vrouw. ’Uw geld of uw leven’ snauwde hij haar toe”, zegt procureur Marjan Van Dingenen. Zij eist veertig maanden cel. “Hij had nochtans een deftig voorkomen. Sindsdien ben ik niet meer gerust als er iemand achter mij wandelt”, getuigde slachtoffer Irene Vandekerckhove.

De dader heeft al veroordelingen voor diefstallen met geweld op zijn strafblad. In 2007 mocht hij na zes jaar de gevangenis verlaten. “Blijkbaar heeft u daar niet uit geleerd”, sprak rechter Suzy Vanhoonacker. “Ik vraag geen vergiffenis. Maar het spijt me en ik schaam me voor wat ik heb gedaan”, sprak Aziz N. Op 22 oktober verneemt hij van de rechter zijn straf.

JVDPO

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio