Klimaat verandert sneller dan verwacht

Klimaat verandert sneller dan verwacht

Klimaat verandert sneller dan verwacht

Print
De klimaatverandering slaat veel sneller toe dan verwacht. Dat stelt het VN-Milieuprogramma (UNEP) in een gisteren verschenen rapport. De ergste scenario's die wetenschappers van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in 2007 opstelden, lijken realiteit te worden.

Het nieuwe rapport is gebaseerd op materiaal van ongeveer vierhonderd studies uit de afgelopen drie jaar. Het wordt geactualiseerd zodra er nieuwe onderzoeken verschijnen. De laatste stand van zaken laat volgens de auteurs zien dat de aarde snel afstevent op bepaalde "keerpunten" die ecosystemen blijvend kunnen ontwrichten. Ook de manier waarop mensen kunnen leven, is afhankelijk van die ecosystemen.

De laatste onderzoeken stellen dat de gemiddelde temperatuur op aarde met 4,3 graden kan stijgen - de hoogste schatting van het IPCC - tegen het einde van deze eeuw. Dat gebeurt zelfs als de industrielanden hun meest ambitieuze doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren, halen.

“Een paar jaar geleden dachten we nog dat de zeespiegelstijging pas over twee eeuwen zou gaan spelen”, zei UNEP-directeur Achim Steiner gisteren. “Uit het laatste onderzoek blijkt dat we niet moeten uitsluiten dat de zeespiegel twee meter zal stijgen - tijdens het leven van een kind dat nu geboren wordt.”

JS

IPS

MEEST RECENT