Fortis gaat opnieuw dividend betalen

Print
De beursgenoteerde verzekeringsgroep Fortis gaat opnieuw een dividend uitkeren. De eerste keer zal dat gebeuren in 2010. Dan zal 40% tot 50% van de winst die de dagelijkse activiteiten van de maatschappij over 2009 zal hebben gemaakt, worden uitbetaald aan de aandeelhouders, belooft topman Bart De Smet.

Veel zullen de aandeelhouders niet meteen moeten verwachten. De verzekeringsactiviteiten leverden Fortis in de eerste helft van dit jaar 220 miljoen euro aan nettowinst op. Indien dit wordt doorgetrokken naar een volledig jaar komt men aan 440 miljoen euro. Daar 40% tot 50% van geeft 176 miljoen euro tot 220 miljoen euro, die moet verdeeld worden over zowat 2,5 miljard aandelen.

"Het is maar hoe je het bekijkt", zegt De Smet. "Je kan het absolute bedrag nemen of je kan het ook bekijken in verhouding tot de koers van het aandeel."

Strategische actualisering

De Smet zei dit ter gelegenheid van een actualisering van de strategie van Fortis. Sinds begin dit jaar is de maatschappij een loutere verzekeraar geworden. De bankactiviteiten van Fortis werden immers verkocht aan de Franse bankgroep BNP Paribas.

"We gaan ons focussen op verzekeringsactiviteiten in Europa en Azië, waarbij de activiteiten telkens een voldoende omvang moeten hebben. Bovendien moeten ze minstens een rendement halen dat de kostprijs van het eigen vermogen overstijgt. Momenteel is dat 11%."

De ontwikkeling kan via gaan via overnames of via het afsluiten van partnerschappen. Het terugkopen van de Nederlandse activiteiten zit er evenwel niet in. Daarvoor is de oorlogskas van Fortis nog wat te klein.

Reserve

Fortis zegt vandaag niettemin voldoende financiële middelen te hebben om al zijn verbintenissen na te leven. Er is zelfs een overschot van 1,3 miljard euro. Een deel daarvan zal worden gereserveerd om het hoofd te bieden aan diverse juridische zaken die momenteel nog lopen en waarvan de uitkomst onzeker is. Het saldo kan worden gebruikt voor eventuele overnames.

"Bovendien blijft het onze bedoeling om bij de best gekapitaliseerde verzekeraars te blijven", aldus nog De Smet.

Op financieel vlak heeft Fortis overigens beslist om van een lening van 1 miljard euro die het kon krijgen van BNP Paribas en waarvoor het borgstelling kon vragen door de Belgische staat een bedrag van 760 miljoen euro niet op te nemen. Dat maakt dat de verzekeraar met eigen middelen zijn aandeel in Royal Park Investments financiert. Dat fonds beheert een portefeuille beleggingen van het oude Fortis.

Nieuwe naam

Intussen blijft het wachten op een nieuwe naam voor Fortis. De merknaam is immers overgekocht door BNP Paribas. Maar de verzekeringsgroep mag hem verder gebruiken tot mei 2011. "Begin volgend jaar komen we met de nieuwe naam", aldus De Smet. De Belgische activiteiten werden trouwens al herdoopt in AG Insurance.

JVG