Pascal Smet wil dat leerkrachten loon inleveren

Pascal Smet wil dat leerkrachten loon inleveren

Pascal Smet wil dat leerkrachten loon inleveren

Print
Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) wil het brutoloon van leerkrachten verlagen. Het zou de eerste keer zijn dat het onderwijspersoneel zou moeten inleveren op zijn loon. De vakbonden reageren afwijzend.

De Vlaamse regering wil elk jaar 1,7 miljard euro besparen. Hoeveel daarvan uit het onderwijs zal komen, is nog niet duidelijk. Minister Smet heeft nu wel al enkele besparingsmaatregelen voorgesteld.

Bent u zelf leerkracht en wilt u reageren op dit voorstel van de minister? Stuur dan een reactie naar onze redacteur!

76 miljoen

Eén daarvan is de inlevering van 1 procent op het brutoloon van leerkrachten, directies en secretariaatsmedewerkers. Dat zou volgens het kabinet van de Onderwijsminister zo'n 76 miljoen euro opleveren.

Minister Smet wil die maatregel nu voorstellen aan de vakbonden, maar benadrukt dat het slechts om een voorstel gaat. De effectieve beslissing zou pas in de tweede helft van oktober vallen. De vakbonden reageren alvast afwijzend.

"Dit is onbespreekbaar. Het gaat om het principe. Een loonsverlaging is nooit eerder vertoond. Wat als we nu instemmen? Dan kan dat in de toekomst nog eens gebeuren", zegt Hugo Deckers van de ACOD.

Nu in het nieuws