Drieduizend bewoners steunen buurtweg

Drieduizend bewoners steunen buurtweg

Drieduizend bewoners steunen buurtweg

Dendermonde - Een delegatie van het buurtcomité Broekkantstraat en Cyriel De Baerestraat overhandigde donderdag een petitie met meer dan 3.000 handtekeningen aan burgemeester Piet Buyse (CD&V). Zij zien het niet zitten dat buurtweg 42, een weg die vaak door fietsers gebruikt wordt, zou verdwijnen.

Buurtweg 42 is een weggetje dat door tientallen, zoniet honderden fietsers die langs de Scheldedijk fietsen, gebruikt wordt. Die moeten aan de Broekkantstraat de dijk verlaten omdat het bedrijf De Brandt er zijn site heeft met watergebonden activiteiten. Momenteel kunnen zij nog de dijk afrijden en even langs het bedrijf rijden om er na een 120 meter weer op te rijden.

“Deze buurtweg afschaffen om hem te herleggen zoals de plannen die voorliggen, zou een flater zijn”, zegt Willem Van Beveren van het buurtcomité. “Het aangeboden alternatief via de Cyriel De Baerestraat is onaanvaardbaar omdat deze route acht keer langer is. Vele mensen komende van het centrum van Baasrode gebruiken deze weg voor een korte wandeling richting dijk, al dan niet om de hond uit te laten."

"Als men als voetganger eerst één kilometer rond moet gaan alvorens men zich in de natuur bevindt, wordt dat uiteraard al veel minder interessant. Op het alternatief zijn bovendien enkele steile hellingen met een beperkte zichtbaarheid voor de fietsers. In de zomermaanden is de De Baerestraat bovendien ingericht als speelstraat en dus zeker geschikt om de vele wielertoeristen op te vangen. Er zijn in de Broekkantstraat noch fietspaden, noch trottoirs, dus moet iedereen er zich tussen het doorgaande verkeer en het gevaarlijke werfverkeer van de firma begeven”, aldus Willem Van Beveren.

Zwakke weggebruikers

De bezorgde buren snappen niet dat het de bedoeling zou kunnen zijn om de zwakke weggebruikers tussen het doorgaande verkeer te mengen. Ze verwijzen daarbij in hun bezwaarschriften ook naar het dodelijk ongeval aan de Zeelsebaan in Grembergen.

Burgemeester Piet Buyse ontving de petities van de buurtbewoners, maar wil voorlopig nog niet reageren. “Dit dossier bevindt zich in de fase van het openbaar onderzoek. Dat wordt maandag afgesloten en dan zullen de ambtenaren zich buigen over de verschillende standpunten. Als er zo’n vraag tot afschaffing komt, moeten wij zo’n openbaar onderzoek organiseren. Tot nu toe is er nog niets beslist.”

Raf MOORTGAT

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio