Gas spuit uit de grond: lek na twee uur dicht

Zwijndrecht - Een gaslek aan de Keetberglaan op de grens Melsele-Zwijndrecht zorgde donderdagmorgen even voor paniek. De expressweg N49/ E34 werd net niet afgesloten.

Een aannemer is al een poos bezig met de heraanleg van een kruispunt aan de Keetberglaan op de grens Melsele-Zwijndrecht. “Bij die werkzaamheden liep het donderdagmorgen rond 7.20u mis”, weet Jean-Pierre Blomme van Eandis. “Niet de buis zelf, maar een zogenaamde afsluiter van de middendrukleiding raakte beschadigd. Daardoor spoot het gas uit de grond.”

De brandweerkorpsen van Antwerpen en Beveren waren snel ter plaatse, net als de politie. Die laatste stelde meteen een stevige veiligheidsperimeter in. De Keetberglaan werd in beide richtingen afgesloten. Het verkeer moest plaatselijk omrijden. Het was zelfs zo dat bepaalde bedrijven tijdelijk onbereikbaar waren voor wegverkeer.

Even werd ook overwogen om de nabijgelegen expressweg N49/ E34 richting Knokke af te sluiten voor het verkeer. De wegpolitie hield daarvoor zelfs manschappen achter de hand, maar zover kwam het uiteindelijk niet.

Watergordijn

De spuitgasten trokken ondertussen preventief een watergordijn op om het ontsnappende gas te vernevelen. “Onze arbeiders waren ook snel ter plaatse”, vervolgt Jean-Pierre Blomme van Eandis.

“Grootste bekommernis was de ontsnapping van het gas voorkomen. Dus werd er meteen een provisoire stop op de gasleiding gezet. De situatie was rond 8.45u opnieuw compleet veilig. Daarna volgde de definitieve herstelling, waarbij we wel even de druk op de gasleiding moesten verlagen. Dat gaf geen hinder bij bewoners, want die zijn er in dat gebied nauwelijks. Mogelijk was de gastoevoer naar sommige bedrijven even wat minder”, besluit Blomme.

Christophe MATTHIJSSENS

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio