Jos d'Haens is Belg van het jaar

Het American Biographical Institute heeft Jos d'Haens (74) tot Belg van het jaar gekozen. De voorzitter van het Zimmertorencomité in Lier is blij verrast.

cvanrompaey_fr

Jos d'Haens is doctor in de wetenschappen en ontwikkelt sinds de jaren zestig medische apparatuur. "Opto-elektronica is mijn specialiteit geworden. In die sector heb ik als ondernemer en soms als adviseur van andere ondernemingen in de hele wereld bedrijven opgestart. Ik publiceerde ook heel wat artikels in medische tijdschriften, ook in de Verenigde Staten. Blijkbaar werd ik daardoor al jaren door het American Biographical Institute gevolgd."

Het voorbije jaar heeft Jos d'Haens de kleinste motor ter wereld gebouwd, amper een speldenkop groot. "Het heeft zo lang geduurd omdat er geen machines bestonden om de onderdelen van zo'n piepkleine te vervaardigen. Die machines moest ik dus eerst zelf ontwerpen en maken. Het Guinness Book of Records heeft mijn micromotor ondertussen als 's werelds kleinste motor erkend. Hierover verscheen onder meer een artikel in een technisch vakblad dat ook in Amerika verkocht wordt. Ik vermoed dat mensen van het American Biographical Institute dat ook gelezen hebben en mij daarom de titel gaven van Man van het jaar voor België."

"De organisatie stuurde me een brief met de vraag of ik die onderscheiding wilde aanvaarden. Natuurlijk wilde ik dat. De titel geeft mij een zekere voldoening. Wat ik doe, gebeurt immers meestal achter gesloten deuren en er is weinig belangstelling voor. Dan is het prettig dat je daar totaal onverwacht toch eens een erkenning voor krijgt."

Voor Jos d'Haens is het nu wachten tot de plaket met gouden letters bij hem thuis in Emblem (Ranst) arriveert.

CHRIS VAN ROMPAEY

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio