"Als de bloemen mogen blijven, dan de noten ook"

Josy Borms heeft op de Groenplaats een notenkraam. Het enige kraam daar, naast bloemenverkoper Ferdinand Pas. Allebei kregen ze bericht dat ze daar weg moeten, maar voor de bloemen werd na protesten een oplossing gevonden. Voor Josy niet.

“Ik baat het kraam al 26 jaar uit op de Groenplaats. De vierde generatie met een eigen kraam”, vertelt Josy, die noten en gedroogde vruchten verkoopt op de Groenplaats. “Een klein jaar geleden kwam het stadsbestuur vertellen dat ik hier weg moet. Dankzij mijn advocaat krijg ik nog uitstel tot 31 januari 2010, en dan is het gedaan.”

Eerst moest het bloemenkraam er ook aan geloven, maar, na het massale protest, ook binnen de meerderheidspartijen (sp.a, CD&V, N-VA en Open Vld), besliste het schepencollege het idee af te voeren. “Waarom zou ik wel weg moeten en Ferdinand niet?”, vraagt Josy zich af.

“Ik begrijp er niets van. Ze willen de Groenplaats meer afstemmen op evenementen. Maar die evenementen mogen nooit tot voorbij de tramsporen rond de Groenplaats komen. Mijn kraam staat achter die tramsporen. Hoe kan ik dan in de weg staan? Als ik bij een bepaald evenement toch te veel plaats inneem, wil ik die dag uiteraard opkrassen. Ik sta open voor alle voorwaarden.”

Geen concurrentie

Ook het cliënteel van Josy ziet het verdwijnen van het kraam niet zitten. “Waar moeten we dan naartoe voor deze producten? Die vind je niet overal”, zegt een klant. Andere klanten wilden gisteren een petitie starten. “Vanaf morgen leg ik hier zelf een blad”, zegt Josy. “Iedereen mag komen tekenen, en dat zal heel wat volk zijn. Waarom? Mijn assortiment concurreert met geen enkele handelaar in de buurt."

“Als ik op 31 januari moet stoppen, is dat een financiële ramp. Mijn kraam past niet op een dagmarkt en de huurprijzen van panden in de buurt swingen de pan uit. Over vijf jaar stop ik er sowieso mee. Kan de stad niet menselijk zijn en me die vijf jaar laten afmaken?”

Geraldine DEWART

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio