Vlaamse regering staat borg voor ArcelorMittal

Print
Het staalbedrijf ArcelorMittal mag bij BNP Paribas Fortis een lening van 20 miljoen euro afsluiten met de Vlaamse overheid als borg. Het geld moet dienen voor de verdere bouw van een installatie die gassen uit de productie opvangt en er stoom mee produceert, die dan weer kan worden omgezet in groene stroom.

ArcelorMittal Belgium was reeds met de bouw ervan gestart, toen het moederbedrijf besliste om wegens de crisis alle investeringen op waakvlam te zetten. Nadien kreeg het bedrijf toch groen licht om het project te voltooien. Het moest dan wel zorgen voor een lokale financiering. En dat gebeurt nu. ArcelorMittal Belgium sluit namelijk een lening van 20 miljoen euro af bij BNP Paribas Fortis. Dit gebeurt met de Vlaamse overheid als borg voor 15 miljoen euro.

Voor de Vlaamse regering is dit het eerste waarborgdossier uit de nieuwe Gigarant-regeling. Die laat staatswaarborg toe voor de financiering investeringen op het Vlaamse grondgebied van minstens 1,5 miljoen euro door financieel gezonde bedrijven. Wie op de regeling een beroep doet, moet er een vergoeding voor betalen.

Ook andere bedrijven zijn vragende partij voor de staatswaarborg. Onder meer Volvo heeft een dossier lopen.

JVG