Stakingsaanzegging in petroleumsector

Print
De vakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend in de petroleumsector. Ze loopt af op 5 oktober. Aanleiding is het conflict bij de Petroplus-raffinaderij in Antwerpen.

Het personeel van Petroplus, het vroegere RBP, voerde op 13 augustus actie. De dag ervoor had de directie namelijk aangekondigd dat een waardevolle catalyst zou worden weggebracht naar een ander onderdeel van de groep, wat de toekomst van de Antwerpse raffinaderij in het gedrang zou brengen.

De directie van Petroplus liet echter meteen de staking breken. Ze deed dat via een eenzijdig verzoekschrift bij de rechtbank. Dat is een procedure waarbij de tegenpartij niet moet worden gehoord.

Intussen gingen de vakbonden in derdenverzet tegen deze beslissing. Ze namen de beslissing en de procedure niet. Op 15 september kregen ze gelijk. De rechter besliste immers dat de werknemers zich wel degelijk mochten verzetten.

Vorige donderdag deelde de directie van Petroplus mee dat wegens de slechte economische situatie en de lage raffinage prijzen de raffinaderij moest stil gelegd worden. Volgens de vakbonden ging het om een sterfhuisbeslissing. Daarop beslisten ze geen schepen meer te laden.

Dit leidde opnieuw tot sociale onderhandelingen, waarbij de driectie weer met deurwaarders dreigde. Genoeg voor de vakbonden om een sociaal bemiddelaar te vragen.

Om druk op de ketel te houden in de hele sector hebben de vakbonden nu een stakingsaanzegging voor de totale branche ingediend. Of er effectief zal worden gestaakt, hangt af van de verdere onderhandelingen bij Petroplus.

JVG