Boeren stelen menselijke uitwerpselen

Boeren stelen menselijke uitwerpselen

Boeren stelen menselijke uitwerpselen

Print
Zambiaanse boeren halen riolen leeg om hun velden te kunnen bemesten. De economie sputtert en kunstmest is onbetaalbaar geworden. Het gevaar voor de volksgezondheid is groot.

Onbehandeld rioolwater bevat een cocktail van ziektekiemen die dodelijk kan zijn. Volgens ambtenaren van het Zambiaanse rioleringsbedrijf veroorzaken vooral boeren aan de rand van Lusaka epidemies omdat ze hun gewassen bemesten met vuil afvalwater en rottende uitwerpselen.

Irene Moonga, verkoopster bij één van de landbouwbedrijven in de hoofdstad Lusaka, heeft begrip voor de boeren. De prijs van een zak mest is al twee jaar op rij sterk gestegen. Tegelijk lijdt de Zambiaanse economie onder de dalende koperprijzen. Daardoor grijpen de consumenten in de stad vaker naar groenten als belangrijkste maaltijd.

Menselijke mest

Rosemary Mwamba, een marktkramer op de Kaunda-Square Markte in Lusaka, zegt dat ze geen vragen stelt bij de afkomst van het voedsel. “We kijken naar de kwaliteit van de groenten. Als de bladeren vers en groot zijn, kopen we”, zegt ze. “Het heeft trouwens niet veel zin om vragen te stellen, want als iemand weet dat hij slechte producten verkoopt, zal die het ons niet vertellen.”

Er zijn technieken om menselijke uitwerpselen te verwerken tot mest. In buurland Malawi bijvoorbeeld voegen de boeren as en aarde toe aan de uitwerpselen, waardoor er na ongeveer zes maanden bruikbare mest ontstaat. De toevoeging van as en de lange wachttijd zijn cruciaal om de schadelijke micro-organismen te verwijderen.

Ziektes

De Zambiaanse boeren doen dat niet: ze tappen het rioolwater af en leiden het rechtstreeks naar hun gewassen. Gezondheidsexperts maken zich dan ook ernstig zorgen. Jacob Bwalya, een gezondheidsinspecteur van de gemeenteraad van Kitwe, 470 kilometer ten noorden van Lusaka, rammelt een lijst af met ziektes die te maken hebben met onbehandeld rioolwater: dysenterie, tyfus, gardiasis, hepatitis, salmonella...

“Precies daarom is het bij wet streng verboden om onbehandeld rioolwater te gebruiken voor de bemesting van gewassen die bestemd zijn voor de menselijke consumptie”, zegt Bwalya. “De boeren maken een gat in de rioleringsbuis en leiden het onbehandelde rioolwater rechtstreeks af naar hun gewassen.”

Bron: JG (IPS)

MEEST RECENT