OCMW vernieuwt rusthuis en plant nieuwe serviceflats

Print
Temse - Het OCMW van Temse plant een grondige vernieuwing van haar gebouwen en een forse uitbreiding van de voorzieningen voor bejaarden.

“Het rustoord De Reiger is 25 jaar oud en is aan modernisering toe”, legt OCMW-voorzitster Ingrid Meeus uit. “Het OCMW moet voldoen aan steeds strengere voorschriften en de wachttijd voor zowel rusthuis als serviceflats is te lang. Deze bedraagt momenteel drie jaar.”

Daarom werd na een grondige studie een masterplan voor de gebouwen op de OCMW-site opgesteld. “De kamers van rusthuis De Reiger worden vergroot. Twee kleine kamers worden tot een grote ruimte omgevormd”, vertelt Meeus. “In de huidige kamers is de badkamer niet rolstoeltoegankelijk, dus dat moet zeker aangepast worden.”

Deel nieuwbouw

Een deel van het rustoord wordt afgebroken en vervangen door een nieuwbouw, zodat het aantal kamers niet vermindert. “Er komt ook een nieuw dienstencentrum voor senioren, waar zij terechtkunnen voor allerlei activiteiten en voor een hapje en een drankje. De hele campus moet een meer open sfeer krijgen”, vindt Meeus. Daarom wordt ook een grote groenzone aangelegd voor festiviteiten, om er te wandelen of op een bankje te keuvelen.

“De open ruimte wordt nu volledig ingepalmd door de parking. Die gaat ondergronds in twee lagen”, verduidelijkt Meeus. “De gemeente kan in een derde laag bijkomende parkeerplaatsen voor de omliggende winkelstraten creëren.” De verschillende gebouwen worden met elkaar verbonden door goed verlichte gangen met glazen wanden. “Dat verhoogt het veiligheidsgevoel”, vindt Meeus.

Ziekenhuis stopt

In het ziekenhuis De Pelikaan, dat op dezelfde site is gelegen, stopt de ziekenhuisactiviteit in 2013. “Daar komen assistentiewoningen, een nieuwe vorm van serviceflats”, vertelt Herman Fonck, secretaris van het OCMW.

Op de benedenverdieping blijft dan enkel de polikliniek bestaan. De huidige serviceflats in residentie Elisabeth blijven behouden, net zoals het administratief centrum van het OCMW.

Het spreekt voor zich dat dergelijke werkzaamheden een tijdje zullen duren. “Wij beginnen na goedkeuring van het plan met de parking en dan komen het rusthuis en het dienstencentrum aan de beurt”, meldt de secretaris.

De mensen die in De Reiger verblijven, krijgen zolang tijdelijk onderdak in het vroegere ziekenhuis, dat later wordt verbouwd. “Tegen 2020 ziet de campus van het OCMW er compleet anders uit”, besluit Ingrid Meeus.

Ilse PRINSEN

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio