Bezoekerscentrum in de steigers voor grensstreek

Print
Sint-Gillis-Waas - Het gemeentebestuur wil café De Oude Statie in de Buitenstraat in De Klinge (Sint-Gillis-Waas) aankopen. Het is de bedoeling dat er een bezoekerscentrum van gemaakt wordt, waar toeristen de geschiedenis van de grensstreek kunnen opsnuiven.

“De Oude Statie is de ideale plek voor zo’n bezoekerscentrum”, legt schepen van Toerisme Marita Meul (CD&V) uit. In het centrum zullen talrijke onderwerpen aan bod komen.

Folkloreplekje

“Zo krijgt folkloregroep De Klomp er een plekje. Maar we trek- ken ook over de grenzen heen. Het smokkelen tussen Nederland en België is een belangrijk deel van de geschiedenis hier. Voorts loopt de oude spoorlijn Mechelen-Terneuzen vlak naast het gebouw en er is in de buurt ook het Stropersbos, dat tot in Nederland loopt. We willen dus zeker ook de natuur een plaats in het centrum geven.”

Erik De Keyzer van folklorevereniging De Klomp is erg enthousiast over het bezoekerscentrum. “We waren al een tijdje aan het onderhandelen met het gemeentebestuur om een deel van ons materiaal ter beschikking te stellen. Toerisme Waasland vond dat de klompenmakerij erg belangrijk is voor onze streek, maar gaf ons het advies om het museum niet enkel daaraan te wijden.”

Toen De Oude Statie te koop werd gezet, kwam alles in een stroomversnelling terecht. “Behalve De Klomp kunnen er nog veel meer andere dingen in het bezoekerscentrum aan bod komen. En dat kan alleen maar positief zijn”, vertelt De Keyzer.

Subsidies

Maar voordat het zover is, moet het gemeentebestuur op zoek naar subsidies. “Het is de bedoeling dat we het gebouw aankopen, en daarna hopen we subsidies te krijgen voor de inrichting van het bezoekerscentrum”, zegt schepen Meul. “Krijgen we die niet, dan moeten we het gebouw opnieuw verkopen. Dat zou jammer zijn, want het is echt een prachtige locatie.”

Marte VANDEVYVERE

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio