Resterende bietentelers boeren goed

Resterende bietentelers boeren goed

Resterende bietentelers boeren goed

Print
Moerbeke-Waas - De Europese Unie betaalde toen ettelijke miljoenen om de productie van suiker in Vlaanderen te doen dalen. Twee jaar na de sluiting van de suikerfabriek is er een tekort aan suikerbieten.

Eind 2007 besliste Iscal Sugar de suikerfabriek in Moerbeke te sluiten. Europa zwaaide met 54 miljoen euro en dreigde gelijktijdig met een boete indien de fabriek operationeel zou blijven. De boeren werden betaald om geen bieten meer te telen. Amper twee jaar later liggen de kaarten totaal anders. Suikerbieten zijn ondanks alle slechte berichten een van de meest rendabele teelten en de suikerfabriek in het Waalse Fontenoy koopt alle beschikbare bieten op.

De helft van de 25 Moerbeekse bietentelers had geen vertrouwen in die Europese maatregelen. Zij bleven dan ook volop bieten planten. Hun gezond boerenverstand geeft ze nu gelijk. “De suikerfabriek in Fontenoy betaalt de transportkosten en vraagt om alles te leveren. Elke boer heeft een quotum dat hij mag leveren, de rest van de bieten gebruiken we dan als veevoeder. Maar er is blijkbaar een tekort aan bieten, de fabriek vraagt de hele oogst”, vertelt bietenboer en schepen van Landbouw Pierre De Bock (Open Vld).

“Europa had verwacht dat vooral Brazilië en Indië meer suiker op de wereldmarkt zouden brengen, maar dat is niet het geval. De Braziliaanse boeren leveren hun bieten aan bedrijven om er bio-ethanol van te maken. In Indië zijn de boeren op andere teelten overgeschakeld. Het gevolg is dat Europa aanzienlijk meer suiker mag produceren. In Fontenoy maken ze kwalitatieve suiker die een betere prijs oplevert. Vandaar de vraag naar extra bieten”, weet Alain Van Dorpe van de Boerenbond.

Landbouwer Luc Aper (foto) bleef trouw aan de bietenteelt, maar hij ziet niet de minste reden tot vreugde. “Vroeger was de bietenteelt de ruggengraat van een akkerbedrijf en die zekerheid is door het Europees landbouwbeleid verdwenen. Een goed bietenjaar compenseert dat niet. Mij lijkt het dat we nu kunnen kiezen voor de dood met de kogel of voor wurging. Wurgen duurt iets langer. Het is nog afwachten hoeveel we zullen krijgen per ton.”

“De boer zal binnenkort 35 euro per ton bieten krijgen, terwijl de geplande prijs 25,50 euro was. Dat heeft vooral te maken met het uitzonderlijk hoge suikergehalte. Normaal is dat zo’n 16 procent. Nu is dat 19,08 procent. De kansen zijn gekeerd en dus stel ik me toch vragen bij het Europese beleid”, zegt Van Dorpe.

Dirk VAN REUSEL

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio